O Húngaro Axadrezado

2020. szeptember. 16.  19:00
Írta: Latz von W.

Interjú: Reggie Cannon és a Boavista

A napokban volt szerencsém Kun Tamásnak, a Jenkifoci szerkesztőjének mesélni Reggie Cannon szerződtetése kapcsán a Boavistáról. Ebből az interjúból egy rövidebb kivonat a facebookra már kikerült, az alábbiakban pedig a teljes anyagot olvashatjátok.

welcome_reggie_cannon_2.jpg

– A mostani átigazolási szezont böngészve Gérard Lopez érkezése és befektetése óta elég komoly neveket szerzett meg a Boavista. Mennyire érezhető a klub körül egyfajta optimizmus az új szezont megelőzően?

– Amióta komolyabban foglalkozok a klubbal és néhány portugál ismertség révén jobban belefolytam a klubéletbe, nekem mindig olyan érzésem volt, hogy a Boavistáé egy alapjában véve optimista, vagy talán fogalmazzunk inkább úgy, nagyravágyó, rendkívül büszke szurkolótábor. Most viszont ezen túlmenően óriási az izgatottság az új projekt miatt, noha kezdetben inkább a felháborító döntésekről szólt a nyár. A koronavírus-járvány okozta kényszerszünetig amúgy egész jó idényt futó csapat keretének nagy részét szélnek eresztették, de leginkább a két csapatkapitány távozása volt fájó; mind a klubot a hat évvel ezelőtti élvonalba való visszatérés óta hűen szolgáló Idris Mandiang elküldése, mind a 2013-ban még a harmadosztályban sínylődött csapat utolsó képviselőjének, Carraçának az FC Portóba (pont oda!) való eladása érthetetlen, de legalábbis megkérdőjelezhető lépésnek tűnt. Azóta viszont csak úgy peregtek a pozitív események, mostanra valóban bizakodásra okot adhatóvá lett a luxemburgi-spanyol üzletember szerepvállalása.

Olvass tovább!
Szólj hozzá!
2019. február. 10.  19:55
Írta: Latz von W.

Tíz éve a világhálón

oha10.pngSzinte hihetetlen: a mai napon tíz éves lett a blogom! Amikor 2009 februárjában, mondhatni hirtelen felindulásból belevágtam ebbe az egészbe, még csak nem is sejtettem, hogy olyasmibe vágom a fejszémet, ami a következő évtizedben végig fogja kísérni az életemet. Időnként kisebb-nagyobb szüneteket tartottam, de mindig visszatértem. Vissza kellett térnem!

Tíz év alatt rengeteg dolog történhet az ember életében – hát még egy futballklub történelmében!

Kizárás az élvonalból, pénzügyi megroppanás, kiesés a másodosztályból, óriási pofonok, vegetálás a harmadik ligában, elhúzódó jogi procedúrák az igazunkért. Rossz idők.

Konszolidáció, fényes győzelmek, igazságszolgáltatás, osztályváltás, javuló eredmények, megragadás az élvonalban. Szép idők.

Olvass tovább!
2018. augusztus. 20.  22:45
Írta: Latz von W.

Ezt inkább felejtsük el, jó?

39610933_2110048755685540_5027483537519935488_o.jpg

Bár üdvözöltem a tényt, hogy a portugál foci visszatért a magyar képernyőkre és már nagyon vártam, hogy a Boavista éppen aktuális meccséhez se kelljen streamekre vadásznom az interneten, utólag visszatekintve a történtekre inkább azt mondom, bárcsak ne lettem volna mindennek részese...

Azt már pedzegettem korábban ennek a blognak a hasábjain, hogy a Benfica nem éppen a szívem csücske, amióta rendre balszerencsésebbnél balszerencsésebb módokon veszített pontokat ellenük a Boavista. Hazai pályán megtört ez a pechsorozat az előző szezonban, amikor végre sikerült 2–1-es győzelmet aratni a lisszaboniak felett az Estádio do Bessában, és azt hiszem, nem voltam egyedül azzal a véleménnyel, hogy most megint megszorongathatjuk őket.

Olvass tovább!
2018. augusztus. 18.  19:00
Írta: Latz von W.

Visszatérünk a magyar képernyőkre!

sport-tv-elso-a-sportban-logo.jpg

Kristálytisztán emlékszem a mai napig az utolsó gólra, amit a Boavista lőtt a magyar Sport TV által közvetített mérkőzésen. Jó rég volt már, a 2007/2008-as szezon évadzáró meccsén, ha jól rémlik, Farkas Norbert kommentálásával.

A középmezőnyben tanyázó sakkosok a többek között a fiatal Rui Patrícióval, João Moutinhóval és Miguel Velosóval felálló Sportinghoz látogattak, amely akkoriban a Vitória Guimarãessel (!) állt harcban az ezüstéremért. Az esélyesebb lisszaboniakat gyorsan hidegzuhany érte...

Olvass tovább!
2018. január. 23.  12:09
Írta: Latz von W.

Porto és calcio – városunk az olasz foci szerelmesének szemével

26841541_1781472205256714_1301741963283869202_o.jpg

„Vajon mi köze lehet a portugál bajnokságnak vagy a portói derbinek az olasz másodosztályhoz?” – tettem fel magamban a kérdést egy héttel ezelőtt, amikor a blogom facebook-oldala megjelölésre került az egyébként nagyszerű, mindig naprakész Serie B magyar oldal egyik posztjában, melyben a szerző arra az egyszerű kérdésre várt válaszokat, hogy Porto vagy Boavista.

Nem sokkal később kiderült, az oldal szerkesztője, Ádám néhány napot Porto városában töltött és a helyi nevezetességeken kívül természetesen meglátogatott néhány stadiont is. Ennek kapcsán beszélgettünk. Interjú.

 

Olvass tovább!
2017. december. 24.  21:24
Írta: Latz von W.

Nyugodj békében, Edu!

dep-eduardo-ferreira.jpg

Nagy szomorúság vetül idén a Boavista karácsonyára: egy éve rákkal küzdő fiatal támadójuk, Edu a mai napon elveszítette a halálos kórral szembeni küzdelmét és eltávozott az élők sorából.

A mindössze húsz évesen elhunyt játékossal alig két hete hosszabbított példamutató módon szerződést klubja, de sajnos már nem élhette meg, hogy bemutatkozhasson a csapatban.

Olvass tovább!
2017. december. 08.  13:15
Írta: Latz von W.

Szívmelengető: a Boavista szerződést hosszabbított rákkal küzdő játékosával

24837244_1780350531988699_4697150117550723478_o.jpg

A Boavista fiatal játékosa, Eduardo Ferreira – közismertebb nevén Edu – életének legnehezebb harcát vívja, mióta egy évvel ezelőtt rákot diagnosztizáltak a jobb lábában. Bár a kór meggátolta Edut abban, hogy azzal foglalkozzon, amit a legjobban szeret, vagyis a focival, klubja támogatása jeléül példaértékű gesztust tett felé: meghosszabbította lejáró szerződését a 2018/2019-es szezonra is.

A Boavista közleményében jelezte, mindig saját nevelésű támadója mellett fog állni életének ebben a nehéz szakaszában és remélik, ifjú sportolójuk mielőbb leküzdi a betegséget.

Olvass tovább!
2017. augusztus. 07.  14:55
Írta: Latz von W.

Támadj, Párduc! Eljött a mi időnk!

o_meu_mundo_aos_quadrados.jpg

A portugál zerozero.pt futballportálon futó „Világom négyzetekben” című sorozat José Pedro Pais hetente jelentkező véleményrovata, mely mi másról is szólhatna, mint kedvenc klubunkról, a Boavistáról. A szerző legutóbb az elmúlt három évről, a közelgő szezonkezdetről és a csapattal kapcsolatos várakozásairól írt egy kiváló cikket, ezt pedig úgy gondoltam, érdemes megosztanom veletek.

3 év. 36 hónap. 156 hét. 1095 nap. 26 280 óra.

Ennyi időt töltött a Boavista ismét a Primeira Ligában a vértanúságát követően, ami alatt az FPF az alsóbb divíziókba száműzte.

Nem tűnhet egy akkora dolognak, amit ünnepelni kéne, különösen egy olyan dicsőséglistával rendelkező klub esetében, mint a Boavista, de ha megnézzük, milyen körülmények között játszott ezen három szezon alatt a csapat, talán mégis.

Olvass tovább!
2017. május. 20.  17:00
Írta: Latz von W.

A Boavista 2001-es bajnoki címe: amikor Portugália nagy hármasa négyessé vált

boavista-fc-campe_o-nacional.jpg

„Azért nyertünk, mert mi voltunk a legjobbak” – jelentette ki nemes egyszerűséggel Jaime Pacheco vezetőedző 2001. május 18-án, miután együttese, a Boavista 3:0-ás győzelmet aratott az Aves ellen és ezzel megszerezte a klub történetének első bajnoki címét.

Egy efféle állításnak a világ legtöbb országában és bajnokságában valószínűleg nem lenne akkora súlya, mint Portugáliában. Ez azért van így, mert az országos bajnokság, a Primeira Liga 1934-es létrehozása óta mindössze öt csapatnak sikerült elhódítania a legjobbnak járó trófeát. A Három Nagy (Os Três Grandes) névvel illetett Benfica, Sporting, Porto triász szinte a sorozat egész fennállása folyamán egymás között osztotta le a lapokat.

A Boavista előtt az utolsó csapat, amelynek sikerült a nagy hármason kívül bajnoki címet szereznie, a Belenenses volt, még 1946-ban. A lisszaboni székhelyű azúrkék egylet a második világháború okozta hatalmi egyensúly megbomlását, a hármak meggyengülését használta ki sikeresen. Ettől kezdve azonban a hagyományosan legerősebb fellegvárak nem adták ki a kezükből a bajnokságot, a XX. század fennmaradó részében csak ők végeztek az első helyen.

Több szurkolójuk, nagyobb stadionjaik, jobb körülményeik és kimagasló pénzügyi lehetőségeik miatt a többi klub számára gyakorlatilag lehetetlen küldetés volt, hogy tartósan kihívást jelentsenek a nagy hármasnak, dominanciájuk felborítására szemernyi esély sem látszódott. A Boavista által elért eredmény nemcsak ritkaságszámba menősége miatt történelmi, hanem azért is, mert Portugáliában a legjobbak és a többiek közötti szakadék szélesebb, mint a világ bármely más nemzeti bajnokságában. Nem pusztán megmászott egy hegyet a Boavista, mikor 2001-ben megnyerte a bajnokságot; átugrott a kanyon felett és aztán mászta meg azt a bizonyos hegyet.

Olvass tovább!
2017. február. 09.  17:50
Írta: Latz von W.

Folytassa, mester!

miguel-leal.jpg

Kiváló munkát végző vezetőedzőnk, Miguel Leal szerződést hosszabbított a Boavistával. Az új kontraktus a 2017/2018-as idény végéig szól.

Az 51 esztendős portugál szakember tavaly októberben váltotta Erwin Sánchezt, akivel az előző szezonban szinte reménytelen helyzetből feltámadva, emlékezetes tavaszi menetelést produkálva maradt benn az első osztályban a Boavista, ám az új évadban a csapat beragadt a rajtnál és a ligakupából is az első adandó alkalommal kiesett, ezért a klublegendaként tisztelt bolíviait menesztette a vezetőség.

Olvass tovább!
süti beállítások módosítása