A Boavista lehet a Manchester City portugál fiókcsapata

Előző bejegyzésemben áttekintettük, hogyan fejeződött be az alapszakasz és milyen rendszerben fog folytatódni a bajnokság. Az utóbbi pár hét eseményeit összefoglaló posztpár második részében a következő témák kerülnek terítékre: a rájátszás pontos menetrendje; edzőmeccsek; a Boavista portugál médiaszereplései; lehetséges partnerkapcsolat a Manchester City-vel; végül bemutatom egyetlen téli szerzeményünket, a japán származású angol csatárt, Ryan Hirookát.

Előző bejegyzésemben áttekintettük, hogyan fejeződött be az alapszakasz és milyen rendszerben fog folytatódni a bajnokság. Az utóbbi pár hét eseményeit összefoglaló posztpár második részében a következő témák kerülnek terítékre: a rájátszás pontos menetrendje; edzőmeccsek; a Boavista portugál médiaszereplései; lehetséges partnerkapcsolat a Manchester City-vel; végül bemutatom egyetlen téli szerzeményünket, a japán származású angol csatárt, Ryan Hirookát.

Az már közvetlenül az alapszakasz végeztével nyilvánvalóvá vált, hogy a felsőházi rájátszás északi csoportjában a Limianos, a Bragança, a Vitória Guimarães B, a Vizela, a Freamunde, a São João de Ver és a Cesarense csapataival fog megmérkőzni a Boavista, de hogy pontosan mikor, az csak az egy héttel ezelőtti sorsoláson derült ki. Íme a menetrend:

 

Az alapszakasz és a rájátszás között háromhetes szünet van, de ebben az időszakban sem tétlenkednek a klubok. Akiknek volt rá kerete, azok február elsejéig új játékosokat igazolhattak, akiknek meg nem volt, azoknak is jól jött a szünet, mert rendezhették soraikat, kicsit pihenhettek a játékosok. Persze hogy formában maradjanak, ilyenkor azért érdemes lekötni pár edzőmeccset. Így tett a Boavista is, amely február 5-én a Vilaverdensét, két nappal később pedig a Tirsensét fogadta az Estádio do Bessában. Előbbi meccsen 6:1-re, utóbbin 2:1-re győztek a sakkosok, az előjelek tehát bíztatóak a bajnokság február 16-i folytatása előtt.


A bajnokság ugyan szünetel, de attól még volt miről írnia az újságoknak, illetve az online médiának. Az O Jogo például A drámák bajnoksága címmel kétoldalas összeállítást  közölt a tavaly reformált harmadosztályról, a Folha Seca nevű weboldal pedig egy félig vicces, félig elgondolkodtató cikket adott ki a Boavista gólkirályjelöltjéről, Bobô Sergipanóról, aki Portugália egyik legimpresszívebb gól/mérkőzés mutatójával rendelkezik – ez utóbbinak várhatóan valamikor a következő héten meg fogom csinálni a magyar átiratát, mert tényleg jó írás lett. Február 4-én megintcsak az O Jogo írt a Boavistáról: a portugál sportnapilap egy duplaoldalas riportot készített a klubról. Ebben megszólalt Petit mester, Jorge Couto exjátékosunk, Alfredo Castro kapusedző és a "Boavista Ryan Giggse", Fary Faye is. Ezenkívül írtak korábbi játékosaink munkájáról a kiváló utánpótlásban, mely követendő példa lehet más klubok számára, valamint egyéb érdekességeket is megtudhattunk, egyszóval remek anyagot kaptunk az O Jogótól. De ha mindez nem lett volna elég, a tv-ben is szerepelt a Boavista, mégpedig az RTP-n futó No Topo február 3-i adásában. Itt főleg a klub pénzügyeinek rendberakásáról volt szó – ezzel a témával egyébként máshol is foglalkoztak, például a DN Desportón vagy a MaisFutebol-on. Erről röviden csak annyit, hogy megegyezés született a klub által felvett hitelek visszafizetésének átcsoportosításáról, vagyis jó úton halad a klub afelé, hogy mindenben megfeleljen a Primeira Liga szabályainak.

 

Az igazi bombahír azonban még hátravan! Ez pedig a következő: január 30-án több forrás, így a TSF és a Sapo Desporto is arról számolt be, hogy a Manchester City több, mint öt millió fontot készül befektetni a Boavistába, amiért cserébe kvázi fiókcsapatként funkcionálna tovább a portói klub. Állítólag elsősorban olyan fiatal dél-amerikai és afrikai játékosok érkezhetnek majd a sakkosokhoz, akiknek a manchesteri kékek nem tudnak munkavállalási engedélyt szerezni. És hogy miért pont a Boavista lehet a City partnere ebben? Egyrészt a portugál bajnokság kitűnő táptalaja a dél-amerikai és afrikai tehetségeknek, ezzel mindenki tisztában van. Másrészt a dolog egyik ötletgazdája az a Francisco Lampreia, aki jelenleg a City-nél dolgozik, de korábban évekig a Boavista marketing-igazgatója volt, így aztán kitűnően ismeri a klub felszereltségét, edzéslehetőségeit és az utánpótlásképzésben folyó munkát. Hogy mennyi realitása van a történetnek? Nos, a Boavista vezetősége érdekes módon tulajdonképpen egyből a hírek napvilágra kerülését követően hivatalos közleményben cáfolta, hogy bármilyen együttműködésről szóló megállapodást kötöttek volna. Ugyanakkor azt elismerték, hogy találkoztak a City képviselőivel... Szerintem João Loureiro elnök úr van olyan dörzsölt, hogy nem utasít vissza egy ilyen lehetőséget, csak egyelőre vár a bejelentéssel. A klubnak kell a pénz, minőségi ingyenjátékosok meg pláne jól jönnének. Nyáron meglátjuk, mi sül ki a dologból. Nagyon örülnék, ha létrejönne ez a kapcsolat, a Boavista csak nyerne rajta.

Francisco Lampreia és a Man City segítsége jól jönne a Boavistának


Végül, de nem utolsósorban a játékoskeretben történt változásokról. Nem volt sok, egyetlen játékos csatlakozott a kerethez: ő a 23 éves japán származású angol csatár, Ryan Hirooka. A londoni illetőségű fiatalember szabad ügynökként érkezett a Boavistához; utoljára Japánban, a JEF United B-csapatában játszott. Nem ismeretlen számára Portugália, mivel a 2008/2009-es szezonban már játszott az országban, akkor a negyedosztályú Gândara együttesében rúgta a bőrt. Pályafutása kezdetén olyan angol kiscsapatok futballistája is volt, mint az Eastbourne Borough, a Brentford, a Ramsgate és a Lewes FC, ezenkívül viszont nem sokat tudni róla. Bízom benne, hogy megüti a Boavista szintjét, bár őszintén szólva nem fűzök hozzá túl sok reményt. Azért hajrá, Hirooka-san!

Ryan Hirooka itt még a Gândara mezében

Szólj hozzá!