Átalakított ligarendszer és kiváló szezonkezdet

Jó felkészülési időszak után nagyszerűen rajtolt a Boavista a portugál harmadosztályú labdarúgó-bajnokságban, melyet a mostani szezontól fogva már nem Segunda Divisão-nak, hanem Campeonato Nacional de Seniores-nek fognak hívni. A névváltoztatás nem véletlen: nemcsak a két profi liga, de az alsóbb osztályok versenykiírását is átalakították, utóbbiakat nem is kicsit.

Essék szó akkor először a ligarendszert érintő reformokról, már csak azért is, mert részben mi idéztük elő a változásokat. Arról már biztosan értesültetek, hogy jövőre a Boavista visszatér az élvonalba, ezért a Primeira Liga létszámát a jelenlegi 16 helyett 18 csapatosra fogják emelni. Ennek megfelelően a mostani szezon végén csak egy biztos kieső lesz a legmagasabb osztályban, míg a másodosztályból ketten jutnak fel garantáltan, plusz a Boavista. Az élvonal utolsó előttije és a másodosztály bronzérmese osztályozót fognak játszani egymással. Bővül majd a már így is kicsit sok, 22 résztvevőt foglalkoztató másodosztály, a szponzorációs okok miatt most éppen Liga Revolução by Cabovisão néven futó bajnokság is, amely jövőre 24 csapattal fog elrajtolni, ezért ebben a szezonban ott is csak egy kieső lesz.

Átformált harmad- és negyedosztály

Kitaláltátok, ezzel még nincs vége. A legszembetűnőbb változásokat az eddigi Segunda és Terceira Divisão, vagyis a harmad- és negyedosztályú bajnokságok „szenvedték el”. A negyedosztály eddigi formájában konkrétan megszűnt létezni. Az ott szerepelt csapatokkal a harmadosztályt töltötték fel, létrehozva ezzel az új, Campeonato Nacional de Seniores néven futó szériát. A Segunda Divisão eddigi északi, központi és déli zónáival szemben a CNS-ben nyolc regionális alapon szervezett csoportban fognak zajlani a küzdelmek, mindegyik csoportban tíz csapattal. A bajnokság alapszakaszának végeztével a mezőny kettéoszlik majd: a rájátszásban minden csoport első két helyezettje a bajnoki címért, illetve a másik két feljutó helyért fog küzdeni, míg a többiek a kiesés elkerüléséért. A negyedosztály megszűnése miatt a kiesők ezután közvetlenül a körzeti bajnokságok első osztályaiba fognak kerülni.

Vizuális típusú olvasóim a Wikipédián megtekinthetik a teljes ligarendszer piramisát, ha így leírva esetleg nem lett volna teljesen világos.

Estádio 1º de DezembroA festői környezetben fekvő Estádio 1º de Dezembro

És akkor térjünk rá a Boavista szereplésére! A fekete párducok a CNS harmadik csoportjában, a Série C-ben játszanak idén, méghozzá az Amarante, a Camacha, a Coimbrões, a Freamunde, a Gondomar, a Perafita, a Salgueiros 08, a Sousense és a Vila Flor társaságában. Szintén harmadosztályú csapatok elleni felkészülési mérkőzéseit a Boavista három győzelemmel és egy döntetlennel abszolválta, ez pedig bizakodásra adott okot. Augusztus 24-én, a bajnokság első fordulójában aztán be is bizonyosodott, hogy jónak tűnő csapat állt össze a nyáron. A Boavista 3:1-re nyert a Sousense otthonában, a gólszerzők Hugo Costa, Fary és Julián voltak. Utóbbi gólja miatt különösen ajánlott megtekinteni az összefoglalót, az argentin támadó ugyanis meglehetősen vicces körülmények között talált be a kapuba.


Sousense–Boavista összefoglaló

Egy héttel később a Portugál Kupa első selejtezőkörében a 1º Dezembro ellen mérkőzött meg a csapat. Emlékezhetünk rá, egy évvel ezelőtt csúfosan leszerepeltünk ebben a sorozatban – idén is kevésen múlt a korai kupabúcsú. A sintrai kiscsapat olyan jól tartotta magát, hogy csak a ráadásban, a 111. percben sikerült bevenni a kapujukat; Petit jó érzékkel nyúlt a csere eszközéhez, hiszen a 85. percben beállt Rui Gomes harcolta ki a továbbjutást egy szép fejesgóllal.


Rui Gomes mindent eldöntő gólja

Szeptember 8-án a bajnokság második fordulójában a Freamundét láttuk volna vendégül a Bessában, ám a mérkőzés egészen szokatlan okból kifolyólag elmaradt: a meccsen se rendőri biztosítás, se saját biztonsági szolgálat nem volt jelen, ez pedig szabályellenes. A Boavista közleményben tájékoztatott mindenkit arról, hogy rajtuk kívülálló okok miatt nem volt biztosítva a mérkőzés (öhhöm...), továbbá, hogy a meccsre jegyet váltott szurkolóknak természetesen nem kell majd újabb belépőt venniük a későbbi időpontra halasztott találkozóra.

Múlt héten a Douro folyó túlpartján, Vila Nova de Gaiában szerencsére nem voltak hasonló rendezési hiányosságok. Sajnálhattuk is volna, hiszen a helyi Coimbrões ellen az utóbbi évek egyik legemlékezetesebb mérkőzését játszotta a Boavista. Történt, hogy negyedórányi játék után a tizenhatoson kívül kezező Marco kapust kiállították, így hamar emberhátrányba került a Boavista. Petit mester Fary-t kapta le a pályáról, hogy beállhasson a cserekapus Tiago Pinto, aki a későbbiekben a meccs egyik hőse lett. A mostani Boavista erejét mutatja, hogy a sakkosok tíz emberrel sem álltak be védekezni, sőt, egyértelműen a portóiak irányítottak. Gólt azonban nem sikerült lőniük, az 55. percben pedig jött az újabb csapás: Carlos Santos is a kiállítás sorsára jutott, miután a bíró túl durvának ítélte meg egyik belépőjét. Kettős emberelőnyben a Coimbrões felbátorodott, eljutottak ziccerig is, de Tiago Pinto mindig a helyén volt. Eközben a megsebzett vadként küzdő Boavistának továbbra is adódtak lehetőségei, amelyek közül a 84. percben Julián végre gólra váltott egyet, ezzel el is döntve a három pont sorsát. Kilenc emberrel is győzött a Boavista – a párducok megvillantották a karmaikat!


Hang sajnos nincs, de valószínűleg hozzá tudjátok képzelni a hangulatot...

Vasárnap ismét kupameccs következik: a másodosztályban hét forduló után harmadik helyen álló Portimonense lesz az ellenfél a második selejtezőkörben, vagyis jön az első igazi erőfelmérő. Kezdőrúgás délután négy órakor. Força Boavista!

 

5 komment