Nincs igazság. Egyelőre...

foda_se.jpgMikszáth Kálmán örökbecsű mondása szerint az igazság szép dolog, jó dolog, de akinek hatalma van, nem szorul rá. Minden bizonnyal ez az FPF, a Portugál Labdarúgó-szövetség mottója is. A portugál labdarúgást irányító maffiavezérek nagykutyák megint jól szembeköpték a Boavistát és kigáncsolták a sakkosokat az élvonalba vezető visszaúton.

Régóta lógok ezzel a bejegyzéssel, mert a hír már nem annyira friss, de hát így jár a magamfajta blogger, aki egyszerre több helyre is ír – állandó késésben vagyok. Na, de ennyit magamról és a magyarázkodásról, térjünk a tárgyra!

Azok kedvéért, akik nincsenek tisztában az eddig történtekkel, röviden leírom az előzményeket, szóval akik olvasták korábbi posztjaimat, azok nyugodtan átugorhatnak ezen a bekezdésen. Mint ismert, februárban a Portugál Labdarúgó-szövetség igazságügyi tanácsa helybenhagyta a Boavista fellebezését azon fegyelmi eljárás ellen, amely 2008-ban a klubot kizárta a másodosztályba. Az igazságügyi döntés következtében a Portugál Professzionális Labdarúgóliga (LPFP) rendkívüli közgyűlést hívott össze, melyen a klubok képviselői megtárgyalták, hogy miként helyezzék vissza a Boavistát az élvonalba. A liga végül egy szabálymódosítási tervezetet nyújtott be a labdarúgó-szövetséghez. A tervezet szerint a jelenleg 16 csapatos élvonal 18 csapatosra bővülne, a szezon végén pedig egy négy csapat részvételével zajló osztályozót rendeznének, melyben az élvonal utolsó két helyezettje, illetve a másodosztály harmadik és negyedik helyezettjei játszanának egymás ellen a kiadó 18. helyért. A 17. hely természetesen a Boavistát illette volna. A Sporting, a Marítimo és az Estoril küldöttei kivételével a képviselők nagy többsége támogatta az elképzelést, ezért bizakodva tekinthettünk a jövőbe.

Aztán jöttek a rossz hírek. Először a Porto vezetősége gondolta meg magát és fellebbezett a döntés ellen. A 2008-as kizárás óta a városi riválissal egyébként is a töke tele van az igazi boavisteirók nagy részének, tehát nem biztos, hogy jó ötlet volt további olajat önteni a tűzre. Mindenesetre Pinto da Costáék újabb okot szolgáltattak arra, hogy súlyosan tudathasadásos embereknek bélyegezzék azokat a portóiakat, akik mind a két klubot támogatják. Akkor már inkább legyenek sportingisták, esetleg benfiquisták. Zárójeles megjegyzés: ilyen boavistás-sportingos srácokkal egyébként, hála e blognak, volt is már szerencsém megismerkedni. Köztudott, nem egyedi jelenség Portugáliában az, hogy a szülőváros csapatán kívül valamelyik nagyért is odavannak az emberek. Zárójel bezárva.

fpf1.jpg

Április utolsó napján megszületett a szövetség döntése: az FPF elvetette a bajnokság bővítésének lehetőségét, habár azt elismerte, hogy a Boavista követelése jogos. A szövetség legfőbb indoka az volt a szabálymódosítás ellen, hogy a versenykiírást nem illik megváltoztatni a futó szezonban, ilyesmire a szezon előtt kell sort keríteni. Ebben van valami, viszont kérdem én: ilyen hatalmas problémát jelentett volna a bennmaradásra, illetve feljutásra pályázó négy csapatnak pár meccsel többet játszani? Valószínűleg nem, hiszen korábban támogatták az elképzelést. Egy másik dolog, amin elbukhatott az ügy, az a Boavista rossz gazdasági helyzete. Elképzelhető, hogy a szövetség nem akart egy új Estrela Amadorát az élvonalba. Erre meg azt tudom mondani, hogy az igazságügyi tanács döntése alapján jelentős mértékű kártérítés járna a Boavistának, amennyiben igényt tartanak rá. Nekem különben az a gyanúm, hogy az elnökségünk kivár és ha visszahelyezik a csapatot, akkor cserébe el fog feledkezni erről a több millió eurós pénzösszegről...

Szóval a döntés meglehetősen vitatható, de nem is maradt ennyiben az ügy. Ahogy fentebb írtam, a szövetségnél legalább azt elismerték, hogy öt éve valamit nagyon elkúrtak. Ennek fényében június 30-ára kiírtak egy közgyűlést, melyen majd összeülnek a ligával, hogy rendezzék a 2013/14-es szezon versenykiírását, vagyis a 2014/15-ös szezonra eleget tesznek az igazságügyi ítéletnek. Ez számunkra azt jelenti, hogy egy évet még mindenféleképpen a harmadosztályban töltünk. Ha már így alakult, jó volna frappáns módon megnyerni a bajnokságot, így jövőre technikailag már másodosztályú csapatként kerülhetnénk az élvonalba – ebben az esetben talán kevesebb lenne a hurrogás más csapatok részéről. De ez még a jövő zenéje, várjuk meg előbb a közgyűlés (most már remélhetőleg tényleg) végleges döntését.

Akiket most nagyon sajnálok, azok idősebb húzóembereink, akik ha nem is vonulnak addig vissza, az élvonalban már biztos nem rájuk fogjuk építeni a csapatot. Frechaut 35, Paulo Campos 36, Zé Manel és Fary 38 évesek. Nem tudom, látni fogjuk-e őket még valaha a Primeira Ligában. Igazán megérdemelnék, sokat tettek ezért a klubért.

* * *

Nem a poszt elsődleges témájához tartozik, de ha már megemlítettük Frechaut-t: erőt, egészséget és mielőbbi felépülést kívánok jobbhátvédünknek, aki május 10-én közúti balesetet szenvedett! A Perafita közelében történt szerencsétlenségnek több sérültje és sajnos egy halálos áldozata is volt. Az érintett családja felé részvétem.

Szólj hozzá!