Hullámvölgy, hullámhegy

A bajnokság alapszakaszában nyújtott kifogástalan teljesítménye után a rájátszásban kicsit megtorpant a Boavista: a sakkosoknak az első fordulóban ugyan még sikerült megverniük a Vitória SC B-t, a folytatásban azonban csak gól nélküli döntetlent értek el a Bragança ellen, majd csúnya vereséget szenvedtek Freamundében. Két hete a Limianos ellen a csapat szerencsére visszatalált a győztes útra és a fiúk diadalmaskodtak São João de Verben is múlt vasárnap, így öt fordulót követően az osztályozót jelentő második helyen állunk.

A bajnokság alapszakaszában nyújtott kifogástalan teljesítménye után a rájátszásban kicsit megtorpant a Boavista: a sakkosoknak az első fordulóban ugyan még sikerült megverniük a Vitória SC B-t, a folytatásban azonban csak gól nélküli döntetlent értek el a Bragança ellen, majd csúnya vereséget szenvedtek Freamundében. Két hete a Limianos ellen a csapat szerencsére visszatalált a győztes útra és a fiúk diadalmaskodtak São João de Verben is múlt vasárnap, így öt fordulót követően az osztályozót jelentő második helyen állunk.


A playoff nyitómeccsén, Guimarãesben aratott győzelmét követően a Boavista hazai pályán fogadta a Bragançát a február 23-i második fordulóban. Az Estádio do Bessa az egész alapszakasz legfélelmetesebb helyszíne volt a vendégcsapatok szempontjából: a Boavista egyetlen mérkőzés kivételével minden bajnokiját megnyerte benne, csak a Freamundének sikerült pontot rabolnia a tavaly év végén éppen 10 évessé vált stadionból. A Boavista hazai veretlensége megmaradt a Bragança elleni találkozót követően is, viszont a Portugália északkeleti csücskéből érkező sárga-kékek lettek a második csapat, amely ponttal távozott Portóból. Nulla-nullára végzett egymással a két gárda, pedig akár gólgazdag mérkőzés is lehetett volna belőle. Főleg a Boavista előtt adódott sok gólhelyzet, különösen az első félidőben, ám ezen a napon semmi nem akart összejönni a fekete párducoknak. A kintiek nagyon dicsérték a szélvészgyors Théo Mendyt, aki az utolsó fél órára beállva nagyot lendített a csapat játékán, de a gólcsendet ő sem tudta megtörni, így maradt a döntetlen.


Egy héttel később ahhoz a Freamundéhoz látogatott a Boavista, amellyel már az alapszakaszban is nagy csatákat vívott
, mivel e két együttes harcolt a C-csoport első helyéért. Mint korábban írtam, a Freamunde döntetlennel távozott a Bessából, otthon viszont 2:0-ás vereséget szenvedett a Boavistától. A Kakasok (Os Capões) becenévre hallgató csapatnak ezúttal sikerült otthon tartania a három pontot, méghozzá úgy, hogy nem várt, nagy verést mért portói riválisára. A 3:0-ás zakót nem nagyon lehet szépíteni, de azt azért meg kell jegyezni, hogy rendkívül nehéz körülmények között, zuhogó esőben bonyolították le a mérkőzést, a dagonyázás pedig nyilván nem kedvezett a műfűhöz szokott, technikásabb sakkosoknak. Akárhogy is, arcpirító vereség volt. Több ilyen nem fordulhat elő! Összefoglaló:



A negyedik fordulóban a Limianos vendégeskedett a Bessa-stadionban.
Az előző két mérkőzés csalódást keltő eredménye után a Petit-legénység pontosan azt tette, amire a leginkább szüksége volt: győzött. Az első félidőben a Boavistán érződött a feszültség, amit nyilvánvalóan az eredménykényszer okozott, de a vezető gól megszerzése nyugtatólag hatott a csapatra. A két nagy öreg, Ricardo Silva és Fary hozták össze a gólt a félidő legvégén: egy előreívelt szabadrúgás után a veterán középhátvéd fejelte a labdát a kapu előterébe, amit az örökifjú szenegáli csapatkapitány közelről a hálóba segített. A második félidőben már nyugodtabban és egyértelműen dominánsabban játszott a Boavista, de a Limianos kőkemény védelmét sokáig nem sikerült feltörni. Egy kapusbaki kellett a második hazai gólhoz: a 74. percben a lest reklamáló védőket megelőzve és a bizonytalanul kifutó Litost átfejelve Julián Montenegro váltotta gólra Ricardo Silva előreívelését. A Boavista végül magabiztos győzelmet aratott és ezzel a tabellán feljött a Bragançával leikszelő Freamunde mögé a második helyre. Íme a gólok:


Múlt vasárnap São João de Verben volt jelenése a Boavistának.
A stadionba kilátogató nézők nem panaszkodhattak, mivel egy gólgazdag, jó meccset kaptak a pénzükért. A végén 4:2-re nyert a Boavista. Az eredményt elnézve talán nem gondolnánk, hogy a hajrában még izgulnia kellett a fekete párducoknak. Pedig így volt! Bobô és Zé Manuel első félidőben esett találatai után az 55. percben tizenegyesből Fary is eredményes volt, ezzel tulajdonképpen eldöntötte a három pont sorsát. Legalábbis a 86. percig így tűnt. Aztán a hazaiak gyors egymásutánban találtak két gólt, így pedig máris más volt a leányzó fekvése. Szerencsénkre Zé Manuel a hosszabbításban is betalált, ezzel bebiztosítva a győzelmet. Ahogyan azt idén már megszokhattuk, a Boavista hivatalos YouTube-oldalának gólösszefoglalóiban sajnos "cenzúrázzák" az aktuális ellenfél találatait, másik videót viszont nem találtam, úgyhogy akit érdekel a fordulatos mérkőzésen esett gólok kétharmada, az ide kattintva megtekintheti azokat.

Jó hír a mieink számára, hogy az éllovas Freamunde a legutóbbi fordulóban is csak döntetlenre volt képes – ezúttal Guimarãesben hagytak két pontot –, ezzel egy pontra olvadt a Boavistával szembeni előnyük a tabellán, amely jelenleg így fest:

Campeonato Nacional de Seniores, felsőházi rájátszás, északi zóna


A Boavista legközelebb március 23-án fog pályára lépni, hazai környezetben a Vizela ellen.
A rivális Freamunde eközben a sereghajtó Limianost fogadja majd – meglepetés esetén a Boavista átveheti a vezetést. Força Axadrezados!

Szólj hozzá!