Megnyertük az alapszakaszt, jöhet a rájátszás!

Megkésett összefoglalóm következik az elmúlt néhány hét történéseiről, két részre bontva, hogy fogyasztóbarátabb legyen, már ami a mennyiséget illeti. Az első rész tartalmából: győzelem a városi derbin; kirándulás a portugál futball őshazájába; alapszakasz-elsőség; gondomari óvás a Boavista ellen; a rájátszás lebonyolítása, avagy a világ legbonyolultabb harmadosztályú bajnoksága.

Majd' egy hónappal ezelőtt ott fejeztem be, hogy a Boavista a Vila Flor elleni 7:1-es győzelmét követően egyetlen apró lépésnyire került az alapszakasz bajnoki címétől. Ezt a lépést hazai pályán, a Salgueiros 08 elleni örökrangadón kellett meglépni. Nemes feladat!

Megkésett összefoglalóm következik az elmúlt néhány hét történéseiről, két részre bontva, hogy fogyasztóbarátabb legyen, már ami a mennyiséget illeti. Az első rész tartalmából: győzelem a városi derbin; kirándulás a portugál futball őshazájába; alapszakasz-elsőség; gondomari óvás a Boavista ellen; a rájátszás lebonyolítása, avagy a világ legbonyolultabb harmadosztályú bajnoksága.

Majd' egy hónappal ezelőtt ott fejeztem be, hogy a Boavista a Vila Flor elleni 7:1-es győzelmét követően egyetlen apró lépésnyire került az alapszakasz bajnoki címétől. Ezt a lépést hazai pályán, a Salgueiros 08 elleni örökrangadón kellett meglépni. Nemes feladat!

Porto második számú városi derbije az őszi Maia-béli első felvonás után ezúttal valóban városi derbi volt, ám ennek és a meccs fontosságának ellenére is csak kevesen látogattak ki az Estádio do Bessába január 19-én. A nagyjából 200 fős szurkolói létszámra valamelyest magyarázatot adhat a zord időjárás, de azért ilyen alacsony látogatottságra még a harmadosztályban sem sűrűn volt példa a Bessában. Itt jegyzem meg, hogy az idehaza leginkább az FC Porto, a Benfica és a Sporting mezszponzoraként ismert MEO telekommunikációs szolgáltató egyik csomagjában már megtalálható a Boavista TV is, tehát egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy sokan inkább az otthon melegét választották a stadionélmény helyett. Maga a mérkőzés nem tartogatott magában túl sok érdekességet és izgalmat: a sakkosok végig fölényben játszottak és végül magabiztos 3:0-ás győzelmet arattak. Gólszerzőink Bobô, Julián és Luís Neves voltak. A Boavista ezzel bebiztosította elsőségét a Série C-ben, míg a Salgueiros elvesztette esélyét arra, hogy odaérjen a csoport harmadik helyére, ami így a Gondomaré lett. Ez az alapszakasz végén történtek miatt majd lényeges lesz, még visszatérünk rá később. A derbi összefoglalója:


Egy héttel később, az alapszakasz zárófordulójában a Boavista a távoli Madeira szigetén található Camachába látogatott. A mintegy 6500 lakosú Camacha egy lapos hegyhátra épült csaknem 700 méter magasan, a sziget fővárosától, Funchaltól mintegy 10 kilométernyire, a sziget Santa Cruz járásában. Kevesen tudnak róla, de az apró település igen fontos szerepet játszott a portugál labdarúgás történelmében. A kosárfonó múzeum előtti téren ma is emléktábla emlékeztet arra, hogy 1875-ben itt játszották le Portugália földjén az első futballmérkőzést: egy itt nyaralgató angol úriember hozott magával egy labdát a szigetországból, és tanította meg a szabályokra a helybéli fiatalokat. A helyi csapat tavaly a madeirai körzeti bajnokság A-csoportjának győzteseként vívta ki a harmadosztályú szereplés lehetőségét, és ebben a divízióban sem vallottak szégyent; stabil középcsapattá váltak a mostani szezon során. Szóval a camachai futballbarátoknak a jelenben is van mire büszkének lenniük. Ez a meccs azonben nem róluk, hanem az alapszakasz-elsőségét ünneplő Boavistáról és a csapatot ide is elkísérő szurkolótáborról szólt.

Mivel igazi tétje nem volt a mérkőzésnek, Petit mester több eddig kevesebb lehetőséget kapott játékosával is számolt. Kezdett a cserekapus Marco és a veterán gólzsák, Fary is, de szintén pályára léptek a 18 esztendős Pereira-ikrek, Nuno és Miguel, valamint a mindössze 17 éves Samu is. És ha már Fary ott volt, természetesen góllal hálálta meg a bizalmat – utóbb kiderült, 60. percben szerzett találata el is döntötte a három pont sorsát. A 39 éves szenegáli idén már nem olyan meghatározó alakja az együttesnek, mint amilyen tavaly volt, amikor gólkirály lett, de azért a 12 meccsen összehozott 5 gólja nem mondható rossznak.


Madeirai győzelmével a Boavista 14 győzelme és 3 döntetlene mellett egyetlen vereséget szenvedve utcahosszal nyerte a harmadosztályú bajnokság C-csoportját. Sőt, 45 pontos teljesítménye az egész harmadosztályt tekintve is a legjobb lett, úgyhogy alapszakasz-győztesként bizakodva várhatjuk a rájátszást. Az alapszakasz végeredménye (Série C):


Látható, hogy a Boavista és a Freamunde meglehetősen simán harcolták ki a felsőházi playoffba jutást. A Gondomar azért tett még egy utolsó utáni, meglehetősen sportszerűtlen próbálkozást a rájátszás elérése érdekében. Történt, hogy a gondomariak az alapszakasz végeztével óvást nyújtottak be a szövetséghez a Boavista ellen, mondván a sakkosok a következő szezontól mindenképp az első osztályban fognak szerepelni, ennélfogva nincs helyük a rájátszásban. Helyükre csoportharmadikként természetesen a Gondomar pályázott volna, ám a szövetség nagyon helyesen lesöpörte asztaláról a beadványt. Fél évvel korábban kellett volna, hogy ez eszükbe jusson... Mindazonáltal érdekes kérdés, hogy mi lesz abban az esetben, ha a Boavista esetleg besétál a bajnoki döntőbe. De ez legyen a többiek gondja!


A PLAYOFF

A rájátszásban két részre oszlik a bajnokság mezőnye. A nyolc csoport (Série A, B, C, D, E, F, G, H) első két helyezettjei a bajnoki címért és a feljutásért fognak játszani, míg a többiek a kiesés elkerüléséért. Akik a kiesés elkerüléséért játszanak, maradnak eredeti csoportjukban és az alapszakaszban megszerzett pontjaik felével folytatják a bajnokságot ugyanolyan rendszerben, mint eddig. Mind a nyolc csoport utolsó két helyezettje automatikusan kiesik, a nyolc harmadik leggyengébb pedig egymás között fog négy oda-visszavágós osztályozót játszani a bennmaradásért.

A bajnoki címért és a feljutásért játszó 16 gárdát földrajzi alapon egy északi és egy déli csoportba sorolták. A két csoport, zárójelben az alapszakaszban szerzett pontok:

Zona Norte

  • Limianos (34 pont) és Bragança (33 pont) [Série A]
  • Vitória de Guimarães B (35 pont) és Vizela (32 pont) [Série B]
  • Boavista (45 pont) és Freamunde (38 pont) [Série C]
  • São João de Ver (31 pont) és Cesarense (30 pont) [Série D]

Zona Sul

  • Benfica Castelo Branco (40 pont) és Sertanense (36 pont) [Série E]
  • Mafra (42 pont) és União de Leiria (35 pont) [Série F]
  • Loures (36 pont) és Oriental (35 pont) [Série G]
  • Pinhalnovense (36 pont) és Ferreiras (34 pont) [Série H]

Mindkét csoport győztese automatikusan fel fog jutni a másodosztályba, de előtte semleges pályán játszani fognak még egy bajnoki döntőt is a harmadosztály aranyérméért.

A két csoport második helyezettjei oda-visszavágós bronzmérkőzéseken fognak dönteni a harmadik feljutó hely sorsáról.

Akiknek túl bonyolult így leírva – mi tagadás, tényleg nem egy jól átlátható versenykiírás –, azoknak itt egy ábra, amin talán könnyebben kiigazodnak:

A rájátszás küzdelmei számunkra február 16-án, a Guimarães B elleni idegenbeli mérkőzéssel kezdődnek meg. FORÇA MÁGICO XADREZ!

Szólj hozzá!