VÉGRE IGAZSÁGOT SZOLGÁLTATTAK!

Félredobni mindent, ami a kezetek ügyébe került, ne foglalkozzatok semmi mással, füleket hegyezni, szemeket a monitorra tapasztani, tessék ide figyelni! Bombahírünk van: semmissé nyilvánították a Portugál Labdarúgó-szövetség (FPF) 2008-as ítéletét, így A BOAVISTA ŐSSZEL VISSZATÉRHET AZ ÉLVONALBA!

Boavista_reintegrado_na_Primeira_Liga.jpg

Nem akartam hinni a szememnek, amikor tegnap késő este a Boavista facebook-oldala gyors egymásutánban a következő linkeket osztotta meg a nagyvilággal: Conselho de Justiça anula punições ao Boavista (A Bola), CJ da FPF revoga descida do Boavista (MaisFutebol), Boavista pode pedir regresso à I Liga! (O Jogo), Boavista regressa à I Liga, se assim entender (zerozero.pt). A portugálul nem tudók szemét is kiszúrja, hogy a négy vezető sportoldal mindegyike a Boavista, az igazság, és az első liga kapcsolatáról ír. Nosza, hámozzuk ki, miről is van szó!

A lényeg az, hogy a Portugál Labdarúgó-szövetség Igazságügyi Tanácsa helybenhagyta a Boavista fellebezését azon fegyelmi eljárás ellen, amely 2008-ban a klubot kizárta a másodosztályba. Ez azt jelenti, hogy a Boavistának jogában áll leadnia nevezését a Primeira Liga következő, 2013/14-es szezonjára. Ezenfelül komoly kártérítésre is számíthat a klub, amennyiben a bíróságon benyújtja ezzel kapcsolatos keresetét a szövetséggel szemben. Portugálul tudóknak itt van Manuel Santos Serrának, az Igazságügyi Tanács elnökének nyilatkozata a határozatról:

A Boavista sikeres fellebezésében bizonyára fontos szerepet játszott az, hogy a kizárás óta több független bíróság is igazat adott a sakkosoknak, így például Portóban az elnökséget mentették fel a korrupciós vádak alól, később pedig Lisszabonban megállapították, hogy a kizárás igazságtalan volt.

Amikor a mostani határozatról értesültek a szurkolók, a kései időpont ellenére Portóban azonnal az utcákra tódultak az emberek és célba vették az Estádio do Bessát, hogy együtt ünnepeljék az igazságtételt. A spontán megmozduláson természetesen részt vett João Loureiro klubelnök, de tiszteletét tette Álvaro Braga Júnior ex-elnök, Manuel do Laço ismert törzsszurkoló, de még Fary is a játékosok közül. Képek:

22PE15.jpg

22PE17.jpg

22PE11.jpg

Loureiro elnök úr egyébként amellett, hogy nem rejtette véka alá boldogságát, nyugalomra intett és tőle szokatlanul visszafogottan nyilatkozott:

„Van okunk a boldogságra, mert igazságot szolgáltattak, de moderálnunk kell magunkat. Mindenesetre ez egy nagyszerű nap minden boavisteiro számára.”

Arra a kérdésre, hogy a klub követelni fogja-e a kártérítést, azt válaszolta, hogy előbb nyugodtan át szeretné olvasni a bírósági végzést, aztán majd meglátjuk; nem szeretne elhamarkodott döntést hozni, csakis olyat, ami a Boavista érdekeit szolgálja. Ha megengedtek egy személyes véleményt: a klub még mindig elég nagy adósságállománnyal rendelkezik, szóval ránk férne az a 20-50 millió euró, amiről szó van – az már legyen a szövetség baja, hogy honnan szedi össze a lóvét! Én azt mondom, akasszuk a hóhért!

Bárhogy is lesz, most mindenképpen izgalmas napok előtt állunk. Kíváncsian várom a további fejleményeket és remélem a legjobbakat. Ja, igen: hétvégén azért még lesz harmadosztályú bajnokink, vasárnap helyi idő szerint 15 órakor Ribeirão–Boavista!

6 komment