Csillagok éjszakája a Bessában

Nagy nosztalgiabulit rendeztek vasárnap az Estádio do Bessában az egy évtizede bajnoki címet nyert csapat tiszteletére. Az este fő műsorszámát az a gálamérkőzés jelentette, amelynek keretében az elmúlt több, mint tíz év Boavista-játékosaiból összeállított csapat az idei, harmadosztályban ezüstérmes gárdával csapott össze.

Nagy nosztalgiabulit rendeztek vasárnap az Estádio do Bessában az egy évtizede bajnoki címet nyert csapat tiszteletére. Az este fő műsorszámát az a gálamérkőzés jelentette, amelynek keretében az elmúlt több, mint tíz év Boavista-játékosaiból összeállított csapat az idei, harmadosztályban ezüstérmes gárdával csapott össze.

Az elmúlt szezonra poraiból főnixmadárként feltámadt, a másodosztályba igyekvő klub rendezvényén mintegy 4000 látogató volt jelen, köztük a Boavista első számú labdarúgó-csapatának és a portói körzeti bajnokságban szereplő tartalékcsapatának teljes kerete, valamint az utánpótlás közel 1500 fiatal sportolója. Hogy ez a 4000 ember sok vagy kevés, azt mindenki döntse el maga annak fényében, hogy a Bessa-stadion befogadóképessége 28.263 fő, ellenben amióta a csapat az alsóbb osztályokban szerepel, azóta a nézőszám nem igazán emelkedett 1500-2000 főnél többre...

A nagy meccs előtt volt zenés animációs film vetítés, koncertek (fellépett a drukkerek körében népszerű RasDigs hip-hop duó is), valamint stand up comedy Fernando Rocha előadásában. No meg persze a Sagres sör is fogyott...

Ezután következett a főszereplők bevonulása és bemutatása. Sajnos nem mindegyik meghívott volt játékra alkalmas állapotban, így többek között Raul Meireles, Hugo Almeida, Pedro Emanuel, Nélson és João Pinto is csak jelenlétével tudta emelni az esemény színvonalát. Még náluk is rosszabbul járt Petit, aki súlyos sérülést szenvedett és a Köln orvosi stábja nem tanácsolta neki a repülőutat, így nem lehetett ott a Bessában. Rá emlékeztek volt csapattársai amikor az egyik csapatfotózáskor a legendás védekező középpályás 26-os sakkmintás mezét is kiterítették maguk elé.
Érdekes helyzetben volt még Filipe Gouveia is, hiszen jelenlegi vezetőedzőnk saját fiai ellen mutathatta meg, milyen játékos (volt).

Maga a mérkőzés nem meglepő módon kissé sörfocis tempóban zajlott, ám annál jobb hangulatban. Főleg a kispadon ülők szórakoztak jól. Nem volt könnyű dolga a Porto Canal csinos riporternőjének például João Tomás meginterjúvolása közben. Aki látta Pepe, Marcelo és Özil ökörködéseit a Real Madrid Valencia elleni mérkőzésén, az valami hasonlót képzeljen el. A derék João Tomás ugyanis megpróbált válaszolni a kérdésekre, de társai állandóan nevettették, így szegény folyamatosan elröhögte mondatai végét. :D
Szóval a jókedv általános volt, hát még miután elkezdték termelni a kedvencek a gólokat. Az előbb már szóba hozott João Tomás nemcsak a kispad, de a nézők szórakoztatásából is tevékenyen kivette a részét: 2008/2009-es házi gólkirályunk mesterhármast lőtt. Az ex-játékosok csapatából Cafú és Diogo Valente voltak még eredményesek, a jelenlegi keret egyetlen gólját pedig Kadinha szerezte, így a végén a régiek 5:1-re diadalmaskodtak.A legendák mellett szót kell ejtenünk Vítor Golas kapusról is, aki ezzel a mérkőzéssel búcsúzott az Estádio do Bessa közönségétől. A mindössze egy év alatt közönségkedvenccé vált fiatal brazil hálóőr ugyanis olyan meggyőzően védett az elmúlt szezon során, hogy kölcsönadó klubja, a Sporting a nyáron visszahívta, így jövőre már a lisszaboni nagycsapat első keretét erősítheti. Sok sikert kívánunk neki!

A pályára lépett csapatok:

BOAVISTA 2010/11: Vítor Golas; William, Hélio, Zé Carlos, Rui Dolores; Emerson, Augusto, Rui Lopes; Paulo Campos, Beré, Renato Queirós.
Játszott még: Tó Ferreira, Diogo Leite, Espincho, Fabinho, Kadinha, Paulo Gomes, Nelo, Ruizinho, Diogo Teixeira, Joel, Batista, Ribeiro és Machado.

EX-JÁTÉKOSOK: Tó Luís; Paulo Sousa (nem a Videoton jelenlegi edzője, hanem Paulo Jorge Ferreira Sousa), Litos, Ricardo Costa, Mário Silva; Rui Bento, Gouveia, Manuel José; Martelinho, João Paulo, Diogo Valente.
Játszott még: Rui Barbosa, Bruno Pinheiro, Tavares, Gilberto, Pedro Moreira, Delfim, Pedro Oliveira, Hugo Monteiro, Cafú és João Tomás.

Videó portugál nyelvtudással rendelkező kollégák számára:

Egyéb videók és képek:

RasDigs koncert:
http://youtu.be/Rf4A8IY4YTU
http://youtu.be/Sqf_vMxHnPA
http://youtu.be/A9M4Az12cFg
http://youtu.be/Wt_U8jx-4EM
http://youtu.be/sTwS2ADnIhA

Nagy taps az utánpótlásnak: http://youtu.be/RemQseWbt_0

A játékosok bevonulása: https://www.youtube.com/watch?v=b9pAb9qegU0

Drapik: https://www.youtube.com/watch?v=cFTYm1iwysQ

Ultrák: https://www.youtube.com/watch?v=ZrVcHFvaZBc

A képekért és a videók egy részéért köszönet Ricardo Santosnak és a Velha Guarda PN blognak!

Szólj hozzá!