Éljen május elseje!

nuno_henrique_vs_moreirense.jpg

2016. május 1. – micsoda nap! A munka ünnepe. Anyák napja. Elsőosztályú tagságunk bebiztosításának napja. Ezt add össze! Megpróbálom. A kemény munka meghozta gyümölcsét, jövőre is a Primeira Ligában fog szerepelni a Boavista – ünnepi bejegyzés, nem csak anyukáknak!

Zanzás egy bevezető, de talán hű képet fest a Boavista-szurkolók eufórikus hangulatáról. Van minek örülnünk! December környékén olyan reménytelen helyzetben voltunk, hogy sokan egy lyukas garast sem tettek volna fel arra, hogy sikerül megragadnunk az élvonalban. Aztán az új év komoly változásokat hozott... És ahogy mondani szokás, minden jó, ha a vége jó.

No, azért ne feledkezzünk meg a hétvége konkrét eseményeiről! Három fordulóval a vége előtt a következőképpen festett a helyzet Portugália topbajnokságának hátsó régiójában:

A korábban biztos kiesőnek elkönyvelt újonccsapat, a Tondela óriási hajrát kivágva (többek között a Portót is verve) már csak egyetlen pontos lemaradásban volt az utolsó előtti, még kieső Académica de Coimbrával szemben, és ami fontosabb, mindössze három pontos hátrányban a már bennmaradó helyen álló União da Madeirához képest. A tabellán a madeiraiak felett ugyancsak három pontos távolságban helyezkedett el a Vitória de Setúbal és a Boavista, kicsit nagyobb biztonságban, de még korántsem megnyugtató pozíciókban. Ugyanakkor utóbbi két csapatnak a saját kezében volt a sorsa: amennyiben hétvégén győznek, úgy egészen biztosan megmenekülnek a kieséstől. Ebből a szempontból a Moreirenséhez látogató Boavistának volt könnyebb dolga, a Setúbal ugyanis Bragába utazott. Adott esetben döntetlennel is elérhető volt a kívánt cél, ehhez az Académicának buknia kellett – Madeirán, az União ellen! Jó kis forgatókönyvet írt az élet, mondhatom.

A fenti csapatok közül elsőként a Setúbal lépett pályára, ők már pénteken letudták a maguk mérkőzését. Örülni nem tudtak az eredményének, mivel 3:2-re kikaptak a hosszabbítás perceire kettős emberhátrányba kerülő Bragától. A „viktoriánusok” így aztán egészen vasárnap késő estig izgulhattak további sorsuk alakulása miatt.

Szombaton a Porto–Sporting klasszikus árnyékában a Tondela elcsípett egy pontot az Európa Ligába igyekvő Rio Avétól, ezzel a december óta Petit által trenírozott gárda életben tartotta bennmaradási reményeit.

ruben_ribeiro_vs_moreirense.jpg

Vasárnapra maradtak a számunkra érdekesebb összecsapások, a Moreirense–Boavista és az União–Académica. A mi meccsünkre térve mindenek előtt megjegyzendő, hogy ismét fantasztikus támogatást kapott jelentős számú utazó közönségétől a Boavista. Vitathatatlan, hogy idén a Panteras Negras és egyéb szurkolói csoportok nem kis mértékben járultak hozzá szeretett klubjuk sikereihez. Jó előjel volt számunkra, hogy tavaly is pont egy Moreirense elleni meccsen sikerült bebiztosítanunk a bennmaradást. Akkor 3:1-re legyőztük a másik sakkos alakulatot, ezúttal 1:1-es döntetlenre végeztek egymással a felek. Eléggé felháborító módon a portugál Sport TV sajnos nem tűzte műsorára ezt a fontos találkozót, így nem tudok róla sok részlettel szolgálni, én is csak egy rövid összefoglalót láttam belőle vasárnap este. A lényeg azonban az eredmény!

Ugyanis, mint később kiderült, ez is elég volt az üdvösséghez, ám ez nem rajtunk múlott. Nagy köszönet jár az União csapatának, amely megtette nekünk azt a szívességet, hogy megverte az Académicát. OBRIGADO! Ez a győzelem azt jelenti, hogy az utolsó fordulót követően a legrosszabb esetben is csak pontegyenlőség alakulhat ki a Boavista és az Académica (vagy a Tondela) között, ekkor pedig az egymás elleni eredmények döntenek, amelyek nekünk kedveznek. Célkitűzés teljesítve, jövőre is az élvonalban a Boavista!

13118959_1178892665456293_8395158944802190520_n.jpg

Örülhetnek a madeiraiak is, mert az „egyetemisták” elleni 3:1-gyel kiegyenlítették a velük szembeni mérlegüket, az összesített gólkülönbség tekintetében pedig öt góllal jobban állnak, így elég lesz egy pontot szerezniük (és elkerülniük egy kiütéses vereséget) a hátralévő két fordulóban ahhoz, hogy a többi eredménytől függetlenül bennmaradjanak. Mindebből kikövetkeztethető, hogy az Académica nagyon komoly bajba került, szinte kilátástalan a coimbrai egyesület helyzete.

És most jön a slusszpoén! Mit gondoltok, a Boavista melyik csapatot fogadja majd a következő fordulóban? Az Uniãót, naná! Én személy szerint szívesen venném, ha köszönetképpen sorfalat állnánk nekik és játszanánk egy békés, mindenkinek jó döntetlent. A nem is olyan távoli múltban minket a harmadosztályba taszító koholt bundavádak újbóli felemlegetése azonban egyáltalán nem jönne jól, úgyhogy inkább azt mondom, lássunk egy izgalmas, színvonalas hazai szezonzárót! Amelyet követően azért nem sírnánk, ha véletlenül döntetlenre végződne...


(Fotók: MaisFutebol, Mário Pereira)

Szólj hozzá!