O Húngaro Axadrezado

2018. január. 23.  12:09
Írta: Latz von W.

Porto és calcio – városunk az olasz foci szerelmesének szemével

26841541_1781472205256714_1301741963283869202_o.jpg

„Vajon mi köze lehet a portugál bajnokságnak vagy a portói derbinek az olasz másodosztályhoz?” – tettem fel magamban a kérdést egy héttel ezelőtt, amikor a blogom facebook-oldala megjelölésre került az egyébként nagyszerű, mindig naprakész Serie B magyar oldal egyik posztjában, melyben a szerző arra az egyszerű kérdésre várt válaszokat, hogy Porto vagy Boavista.

Nem sokkal később kiderült, az oldal szerkesztője, Ádám néhány napot Porto városában töltött és a helyi nevezetességeken kívül természetesen meglátogatott néhány stadiont is. Ennek kapcsán beszélgettünk. Interjú.

 

Olvass tovább!
Szólj hozzá!
2017. december. 24.  21:24
Írta: Latz von W.

Nyugodj békében, Edu!

dep-eduardo-ferreira.jpg

Nagy szomorúság vetül idén a Boavista karácsonyára: egy éve rákkal küzdő fiatal támadójuk, Edu a mai napon elveszítette a halálos kórral szembeni küzdelmét és eltávozott az élők sorából.

A mindössze húsz évesen elhunyt játékossal alig két hete hosszabbított példamutató módon szerződést klubja, de sajnos már nem élhette meg, hogy bemutatkozhasson a csapatban.

Olvass tovább!
2017. december. 08.  13:15
Írta: Latz von W.

Szívmelengető: a Boavista szerződést hosszabbított rákkal küzdő játékosával

24837244_1780350531988699_4697150117550723478_o.jpg

A Boavista fiatal játékosa, Eduardo Ferreira – közismertebb nevén Edu – életének legnehezebb harcát vívja, mióta egy évvel ezelőtt rákot diagnosztizáltak a jobb lábában. Bár a kór meggátolta Edut abban, hogy azzal foglalkozzon, amit a legjobban szeret, vagyis a focival, klubja támogatása jeléül példaértékű gesztust tett felé: meghosszabbította lejáró szerződését a 2018/2019-es szezonra is.

A Boavista közleményében jelezte, mindig saját nevelésű támadója mellett fog állni életének ebben a nehéz szakaszában és remélik, ifjú sportolójuk mielőbb leküzdi a betegséget.

Olvass tovább!
2017. augusztus. 07.  14:55
Írta: Latz von W.

Támadj, Párduc! Eljött a mi időnk!

o_meu_mundo_aos_quadrados.jpg

A portugál zerozero.pt futballportálon futó „Világom négyzetekben” című sorozat José Pedro Pais hetente jelentkező véleményrovata, mely mi másról is szólhatna, mint kedvenc klubunkról, a Boavistáról. A szerző legutóbb az elmúlt három évről, a közelgő szezonkezdetről és a csapattal kapcsolatos várakozásairól írt egy kiváló cikket, ezt pedig úgy gondoltam, érdemes megosztanom veletek.

3 év. 36 hónap. 156 hét. 1095 nap. 26 280 óra.

Ennyi időt töltött a Boavista ismét a Primeira Ligában a vértanúságát követően, ami alatt az FPF az alsóbb divíziókba száműzte.

Nem tűnhet egy akkora dolognak, amit ünnepelni kéne, különösen egy olyan dicsőséglistával rendelkező klub esetében, mint a Boavista, de ha megnézzük, milyen körülmények között játszott ezen három szezon alatt a csapat, talán mégis.

Olvass tovább!
2017. május. 20.  17:00
Írta: Latz von W.

A Boavista 2001-es bajnoki címe: amikor Portugália nagy hármasa négyessé vált

boavista-fc-campe_o-nacional.jpg

„Azért nyertünk, mert mi voltunk a legjobbak” – jelentette ki nemes egyszerűséggel Jaime Pacheco vezetőedző 2001. május 18-án, miután együttese, a Boavista 3:0-ás győzelmet aratott az Aves ellen és ezzel megszerezte a klub történetének első bajnoki címét.

Egy efféle állításnak a világ legtöbb országában és bajnokságában valószínűleg nem lenne akkora súlya, mint Portugáliában. Ez azért van így, mert az országos bajnokság, a Primeira Liga 1934-es létrehozása óta mindössze öt csapatnak sikerült elhódítania a legjobbnak járó trófeát. A Három Nagy (Os Três Grandes) névvel illetett Benfica, Sporting, Porto triász szinte a sorozat egész fennállása folyamán egymás között osztotta le a lapokat.

A Boavista előtt az utolsó csapat, amelynek sikerült a nagy hármason kívül bajnoki címet szereznie, a Belenenses volt, még 1946-ban. A lisszaboni székhelyű azúrkék egylet a második világháború okozta hatalmi egyensúly megbomlását, a hármak meggyengülését használta ki sikeresen. Ettől kezdve azonban a hagyományosan legerősebb fellegvárak nem adták ki a kezükből a bajnokságot, a XX. század fennmaradó részében csak ők végeztek az első helyen.

Több szurkolójuk, nagyobb stadionjaik, jobb körülményeik és kimagasló pénzügyi lehetőségeik miatt a többi klub számára gyakorlatilag lehetetlen küldetés volt, hogy tartósan kihívást jelentsenek a nagy hármasnak, dominanciájuk felborítására szemernyi esély sem látszódott. A Boavista által elért eredmény nemcsak ritkaságszámba menősége miatt történelmi, hanem azért is, mert Portugáliában a legjobbak és a többiek közötti szakadék szélesebb, mint a világ bármely más nemzeti bajnokságában. Nem pusztán megmászott egy hegyet a Boavista, mikor 2001-ben megnyerte a bajnokságot; átugrott a kanyon felett és aztán mászta meg azt a bizonyos hegyet.

Olvass tovább!
2017. február. 09.  17:50
Írta: Latz von W.

Folytassa, mester!

miguel-leal.jpg

Kiváló munkát végző vezetőedzőnk, Miguel Leal szerződést hosszabbított a Boavistával. Az új kontraktus a 2017/2018-as idény végéig szól.

Az 51 esztendős portugál szakember tavaly októberben váltotta Erwin Sánchezt, akivel az előző szezonban szinte reménytelen helyzetből feltámadva, emlékezetes tavaszi menetelést produkálva maradt benn az első osztályban a Boavista, ám az új évadban a csapat beragadt a rajtnál és a ligakupából is az első adandó alkalommal kiesett, ezért a klublegendaként tisztelt bolíviait menesztette a vezetőség.

Olvass tovább!
2017. január. 29.  19:48
Írta: Latz von W.

Helyszíni fotók a Boavista–Belenenses meccsről

Egyik kedves olvasóm, Noskó Donát a minap jelezte, ott volt az Estádio do Bessában a pénteki Boavista–Belenenses rangadón és volt olyan szíves, hogy meg is osztotta velem az ott készített fényképeit.

Ezeket a látványosság kedvvéért egy slideshow-ba gyűjtöttem össze nektek. Kellemes nézelődést kívánok, Donátnak pedig még egyszer óriási köszönet a klassz fotókért! Jó tudni, hogy nem vagyok egyedül az országban a rajongásommal.

2016. december. 14.  12:47
Írta: Latz von W.

Cristiano Ronaldo esete a Boavistával

cr7-4bdo.jpg

Mint ismert, a Real Madriddal idén Bajnokok Ligáját, a portugál válogatottal pedig Európa-bajnokságot nyert klasszis, Cristiano Ronaldo hétfőn megnyerte pályafutása negyedik Aranylabdáját. Az már kevésbé ismert tény, hogy CR7 annak idején akár a Boavistában is kezdhette volna profi karrierjét.

Úgy gondoltam, a rangos díjátadó kapcsán időszerű volna feleleveníteni az ifjú Cristiano majdnem Portóba igazolásának történetét. Ebben az Aréna 2000 kiadó gondozásában 2011-ben megjelent, Galambos Péter és Szűcs András neve alatt jegyzett A világ legjobb futballistái: Cristiano Ronaldo című életrajzi könyv lesz segítségemre. A következőkben főleg ebből a műből fogok idézni, valamint kiegészítem az abban leírtakat saját megjegyzéseimmel is.

Olvass tovább!
2016. szeptember. 12.  22:25
Írta: Latz von W.

Megint a végzetünkbe rohantunk Bragában

braga_x_boavista_liga_nos_2016_17_jornada_1.jpg

Csak azért nem lett Hidegzuhany a kőbányában ennek a bejegyzésnek a címe, mert azt már két évvel ezelőtt ellőttem, pedig amilyen jól kezdtük a szezont, az lett volna megint a legtalálóbb a vasárnap történtekre. Szó, mi szó, nem rakhatjuk ki a kirakatba mindazt, amit Bragában kaptunk az új érában.

Amióta ismét az élvonalban szerepel a Boavista, három alkalommal vendégeskedett Minho tartomány fővárosában, az egyedi kialakítása miatt Pedreirának, vagyis Kőbányának becézett Estádio Municipal de Bragában. A névadó szponzor miatt Estádio AXA néven szintén ismert, egyébként fantasztikus létesítményben tett kirándulások eddig mind rendre vérlázítóra sikeredtek. Két éve 3:0-ás, tavaly 4:0-ás, idén megint csak 3:0-ás vereséget mértek ránk az arzenalisták. Több, mint kínos. Ami a helyszínen és a legalább háromgólos különbségen kívül közös volt még mindhárom alkalom esetében, az nem más, mint hogy a játékvezetőket mindig volt miért szidnunk, de sajnos mindegyik esetben végzetesnek bizonyuló komoly egyéni hibák miatt is foghattuk a fejünket.

Olvass tovább!
2016. szeptember. 05.  15:37
Írta: Latz von W.

Nem rossz, nem rossz

equipa_bfc-fca_2016-08-14.jpg

A Boavista igazságszolgáltatása utáni harmadik, összességében az 54. élvonalbeli szezonját kezdte meg augusztusban, az első három fordulóban öt pontot begyűjtve a lehetséges kilencből. Nem rossz, nem rossz, mondhatni, de azért többet is kihozhattunk volna belőle.

Azt mondják, a feljutó csapatok számára sokszor nem is feltétlenül az első élvonalbeli szezon okoz nehézséget – hiszen még hajtja őket az előző szezon sikereinek lendülete –, sokkal inkább a második, amikor stabilizálni kéne helyüket a magasabb divízióban. Bár a Boavista nem a megszokott módon harcolta ki visszajutását a legjobbak közé, ez a közhely mégis tökéletesen megállta helyét a sakkosok esetében: a két osztálynyi ugrás ellenére is relatíve sima bennmaradással végződött 2014/2015-ös idényt egy sokkal nehezebb, nagyon mélyről visszakapaszkodós, amúgy a Boavistán kívül a Tondela számára is meseszerű megmenekülést hozó 2015/2016-os követte. Hogy ezek után mit várhatunk a 2016/2017-es bajnokságtól? Elnézve a klub nyári átigazolási piacon mutatott aktivitását, a fő cél a szinten tartás lesz, vagyis elsődlegesen továbbra is a bennmaradás kiharcolása. Persze jó volna már kicsit előrébb lépni, amire az eddig látottak alapján lehet is esélyünk, de azért óva intenék mindenkit az álmodozástól.

Olvass tovább!