Sűrűsödő mezőny a tabella hátsó régiójában

ng5940292.jpg

A bajnokság legutóbbi négy fordulójában óriási vágtát kivágó, ennek eredményeképp a kiesőzónából is kimászott Boavista vasárnap sajnos nem tudott élni a nagy lehetőséggel, hogy legfőbb riválisát, az Académicát lövőtávon kívülre taszítsa, s ezzel némileg nyugodtabban készülhessen a soron következő Sporting elleni, országos egyesnek mondható idegenbeli túrája előtt. Az „egyetemisták” elleni döntetlen mindazonáltal nem is olyan rossz eredmény, mint amilyennek elsőre tűnhet.

A Primeira Liga 22. fordulójában gól nélküli döntetlent játszott egymással a kiesés réme által (a sereghajtó Tondelán kívül) leginkább fenyegetett két együttes, a Boavista és az Académica. Esős, hűvös, igazán lehangoló időjárás várt az Estádio do Bessába kilátogató nézőkre, akiknek száma jócskán meg is csappant a legutóbbi alkalomhoz képest. A játékosokra is hatással lehetett ez az álmosító idő, mert a téthez képest nem volt egy túlságosan hajtós mérkőzés. Persze nyilvánvalóan nem erről lehetett szó, sokkal inkább arról, hogy mindkét együttes jobban igyekezett elkerülni a vereséget, mint megnyerni a meccset.

Igazán nagy helyzet az első félidőben nem is volt, inkább távolról és rögzített játékhelyzeteket követően próbálkoztak a játékosok. A Boavista részéről a legígéretesebb próbálkozás Idris Mandiang életerős, de nem helyezett, középre tartó lökete volt, amit egyik régi ismerősünk, Pedro Trigueira könnyűszerrel védett (a teljesség kedvéért: a másik ismerős arc az ellenfél trénere, Filipe Gouveia volt, egykori játékosunk, később edzőnk a harmadosztályban), coimbrai oldalon pedig előbb Rafa Soares bődületesen nagy, kapufán csattanó kapáslövése, majd Gonçalo Paciência kapu mellett elsuhanó bombája hozott frászt a hazai nézőkre.

A második félidő legelején a ghánai Nii Plange (tényleg így hívják!) elpuskázott ziccere keltett nagy riadalmat a boavisteirók között, a játékrész végén pedig egy ugyancsak Nii Plange nevéhez köthető szabadrúgás után Mika hatalmas védésére volt szükségünk a döntetlen megtartásához. A kettő között a Boavistának is akadt lehetősége, ezekért Rúben Ribeirót és Mario Martínezt illeti dicséret, ám ezekből sem született gól.


A mérkőzés összefoglalója

Ha csak ezt a meccset nézzük, akkor egyértelműen csalódásként könyvelhetnénk el a döntetlent, viszont a többi eredmény ismeretének függvényében már sokkal jobban felértékelődik az egy szerzett pontunk. A helyzet ugyanis az, hogy a tabella hátsó felében tanyázó csapatok közül kikapott mindhárom madeirai egylet, a Moreirense, valamint már-már természetesnek tűnően a Tondela is. Ezzel pedig olyan szituáció alakult ki, hogy a 12. helyen álló Moreirensétől lefelé mindenki csupán két pontnyira került a 16., még bennmaradó pozícióban található Boavistához képest, de a már kieső, 17. helyezett Académicától is belátható távolságon belülre, mindössze négy pontra. Vagyis jelenleg a teljes mezőny harmada potenciális kiesőjelölt!

Lesznek még itt izgalmak... Így állunk most:

201516-jornada22.jpg

A Boavista legközelebb február 22-én lép pályára, mégpedig a lisszaboni Estádio José Alvaladében, a bombaformában lévő éllovas, a Sporting CP oroszlánbarlangjában. Nem lesz egyszerű, de az elmúlt hetek alapján ki merem jelenteni, hogy ha valamikor, akkor most jó esélyünk lehet a pontszerzésre.

Força Boavista!

Szólj hozzá!