Köszönjük, Petit!

petit-treinador.jpgValami bűzlik Porto pepita felében. Azok után, hogy a Boavista négy játékosát „technikai okokra” hivatkozva kizárták a keretből, a csapat hazai környezetben 2:1-es vereséget szenvedett a Vitória Guimarãestól, majd a mérkőzést követően Petit lemondott vezetőedzői pozíciójáról.

A váratlan döntés mögött nem a minhóiaktól elszenvedett vereség, illetve a csapat gyenge szereplése áll. Legalábbis ezt állította Petit a sajtótájékoztatóján. Egykori legendás játékosunk elárulta, hogy már napokkal korábban meghozta elhatározását, miszerint feláll szeretett klubja vezetőedzői székéből.

„Nagyon szeretem a Boavistát, ugyanakkor engem is nagyon szeretnek. Személyes okokból távozom. Három és fél fantasztikus itteni évet zárok le. A változás mindig új impulzusokkal jár. Remélem, az utódom ezt fogja magával hozni a Boavistához.”

Tehát az ember, akinek a vezetésével megtettük a nagy lépést a harmadik vonalból az elsőbe, már nem fogja letölteni az eltiltását, amit a legutóbbi meccsen történt kiállítása miatt kapott.

A 39 éves Armando Gonçalves Teixeira, futballistaként ismert művésznevén Petit, 57-szeres portugál válogatott, a 2001-ben bajnoki címet nyert Boavista oszlopos tagja volt, ugyanebben az évben a legjobb portugál játékosnak is megválasztották. Később a Benficával ért el szép sikereket, majd egy sérülésekkel tűzdelt kölni kitérőt követően 2012 augusztusában tért vissza harmadosztályban vegetáló nevelőegyesületéhez. Három hónappal később játékos-edző lett, a következő szezontól pedig már főállású edzőként vezette a Boavistát. A sakkosokat a 2013/14-es harmadosztályú bajnokság alapszakaszának megnyerése után a rájátszás északi zónájának negyedik helyére kormányozta, majd jött a nagy ugrás az élvonalba. A klub visszatérése a Primeira Ligába nehézkesen indult, ám végül simán bennmaradt az együttes.

Petit edzői tevékenysége összességében sikeresnek mondható. Ahogy annak idején saját játékoskori önmagára, úgy az általa edzett csapatokra is többnyire jellemző volt a hajtós, melós, megalkuvást nem tűrő attitűd, s bár ebből kifolyólag sok piros lapos büntetést szabtak ki játékosaira, valamint azért volt néhány számomra érthetetlen edzői húzása, mindent egybevéve a legtöbbet hozta ki a Boavistából. Csak köszönettel tartozhatunk neki.

OBRIGADO, PETIT!

Szólj hozzá!