Ezzel a kerettel kell bajnokságot nyernünk

Augusztus 9-én három fontos dolog is történt az Estádio do Bessában: először bemutatták a 2011/12-es mezeket, majd bemutatkozott a közönségnek a következő szezonra készülő keret, végül a Valladolid elleni barátságos mérkőzéssel hivatalosan is elkezdtük a felkészülést az új idényre. Három külön posztban számolok be az eseményekről, hogy ne legyen túl tömény a történet. Az előző bejegyzésben az új mezekről volt szó, most pedig a lassan véglegesnek tűnő játékosállományon a sor.

Augusztus 9-én három fontos dolog is történt az Estádio do Bessában: először bemutatták a 2011/12-es mezeket, majd bemutatkozott a közönségnek a következő szezonra készülő keret, végül a Valladolid elleni barátságos mérkőzéssel hivatalosan is elkezdtük a felkészülést az új idényre. Három külön posztban számolok be az eseményekről, hogy ne legyen túl tömény a történet. Az előző bejegyzésben az új mezekről volt szó, most pedig a lassan véglegesnek tűnő játékosállományon a sor.

A keddi mérkőzés előtt mutatták be hivatalosan a játékosokat, illetve a szakmai stábot a stadionba kilátogató szurkolóknak. Először lássuk a listát, aztán kicsit elemzünk is. Íme a keret:

Kapusok: Pedro Cavadas, Marco Sousa, Tó Ferreira.
Védők: William, Machado, Léo Bonfim, Flávio, Huguinho, Filipe Babo, Hélio, Mário Loja.
Középpályás: Zamorano, Kadinha, Vítor Borges, Vítor Fonseca, Malafaia, Guerra, Wilsinho, Emerson, Joel.
Támadók: Hugo, Cláudio, Paulo Campos, Renato Queirós, Nuninho, Fary, Beré, Nélson Cunha, Dedé.

Aki olvasta a régi blogot is, annak több ismerős neven is megakadhat a szeme. Igen, hosszú idő óta a mostani az első nyár, amikor nem rendeztünk kiárusítást legjobbjainkból, sőt, még erősödtünk is.

Kapusproblémáink biztos nem lesznek: továbbra is nálunk véd az 1991-ben U20-as világbajnokságot nyert portugál "Aranygeneráció" egyetlen még aktív játékosa, Tó Ferreira. Ugyan már 39 éves, ám képességei nem koptak, legalábbis nem annyit, hogy okunk legyen nyugdíjba küldeni. Mögötte a 19 éves Pedro Cavadas képviseli a fiatalságot, a 31 esztendős Marco Sousa pedig a rutint. Előbbi az U19-es csapatból került a felnőtt keretbe, utóbbi meg az élvonalba frissen feljutott Feirensétől érkezett, korábban pedig hosszú ideig a Leixões kapuját védte.

Ha a védők névsorára tekintünk, azonnal feltűnik William és Léo Bonfim neve, hiszen nemrég írtunk a távozásukról. Akkor meg mit keresnek még mindig a keretben? A Leixõesnak eladott William esetében a magyarázat annyi, hogy új kenyéradója rögtön vissza is adta őt nekünk kölcsönbe. Léo tervezett ciprusi átigazolása pedig egész egyszerűen meghiúsult, hogy mi okból, az viszont rejtély marad. Mindenesetre mi örülünk, hogy a keretben tudhatjuk őket, mert jó hátvédekről van szó. A nyáron a másodosztályú Aroucát a Boavista kedvéért elhagyó Filipe Babo és a Boavistával egykoron szebb napokat is látott balhátvéd, Mário Loja kiemelkednek a harmadosztály mezőnyéből, de ezen a szinten a tavaly novemberben mesterhármast szerző Hélio, illetve a Vizelával 2008-ban a másodosztályban bronzérmet nyerő Machado is minőségi játékosnak számítanak.

Talán a pálya közepén a leggyengébb a csapat. A középpálya legismertebb játékosa talán a Boavistához hét év után visszatérő Vítor Borges. Rajta kívül érdemes lesz odafigyelni Emersonra és Kadinhára, mindkettejüknek voltak tavaly igen jól sikerült meccseik. Ó, igen: a névsor elején az a Zamorano természetesen nem AZ a Zamorano. A 29 éves portugál Zamorano becsületes neve Frederico Filipe Teixeira Ribeiro és semmi köze nincsen az egykori chilei klasszishoz. Viszont joggal várhatunk el tőle hasonló szintű játékot, ha már ilyen művésznevet vett föl. :)

Elérkeztünk a csatársorhoz, amiről szerencsére csak pozitívumokat tudok írni. Először is remek hír, hogy az elmúlt évek tendenciája nem folytatódott és ezúttal nem adtunk túl legeredményesebb játékosunkon. Emlékszünk az elmúlt négy év legjobb gólvágóira? Jorge Ribeiro, João Tomás, Diogo Fonseca, Beré. Beré kivételével mindegyikük egyetlen szezon után távozott. A remek brazil center azonban maradt és idén nagyszerű párost alkothat a Beira-Mar egykori legendás szenegáli csatárával, Fary Fayéval. Vagy akár triót, ha hozzájuk vesszük még csapatkapitányunkat, Paulo Campost. Aztán ott van még az igen tehetségesnek mondott új szerzeményünk, Cláudio Sanches, akitől sokat várhatunk, ha megkapja a lehetőséget. De bevetésre készen áll és sikerre éhes a másik két fiatal, a 20 éves Nuninho, illetve a 19 éves Nélson Cunha is, akit anno a Benfica-ifiből halásztunk ki. Reméljük, idővel mindhárom fiatal futballista öregbíteni fogja méltán híres akadémiánk nevét. Addig pedig még sokat tanulhatnak a tapasztaltabbaktól, köztük a 34 éves Renato Queiróstól is.

Összességében azt kell mondjam, hogy az elmúlt szezonhoz képest csak erősödtünk. Mondjuk ki: ezzel a kerettel csakis a bajnoki cím megszerzése lehet a célja a csapatnak!

1 komment