Történelmünk legszebb napja

1244404_784475894909506_389766436630989593_o.jpg

2001. május 18. a Boavista történelmének aranybetűkkel írt, legszebb napja. Tíz évvel ezelőtt ezen a napon nyerte meg története első bajnoki címét a klub. Akkor, a 2000/2001-es szezon utolsó előtti, 33. fordulójában azzal a tudattal léphettek pályára a sakkosok az éppen felújítás alatt álló Bessa-stadionban, hogy ha megverik a Desportivo Avest, akkor az utolsó fordulóban esedékes Porto elleni városi derbi eredményétől függetlenül már bajnokoknak tekinthetőek. Idézzük fel a találkozót!

Jaime Pacheco tanítványai a forduló előtt 15 meccset vívtak már meg veretlenül hazai pályán, sőt, 16 addigi hazai találkozójukból ezt a bizonyos 15-öt mind megnyerték. Emellett igen impresszív, 39-6-os gólkülönbséget produkált a csapat az Estádio do Bessában. A már rég kiesett Aves ezzel szemben nyeretlenül, 3 döntetlennel és 13 vereséggel tudta le idegenbeli látogatásait. Az előjelek tehát nagyon kedvezőek voltak a „fekete párducokra” nézve.

Aztán szerencsére a mérkőzés is a vártnak megfelelően alakult. Igaz, Fortuna segített egy kicsit: a 22. percben Erwin Sánchez végezhetett el egy szabadrúgást, a laposan belőtt labdába pedig az avesi José Soares olyan szerencsétlenül ért bele, hogy az a hálóba vágódott. 1:0. Elkezdtek reménykedni a szurkolók, João Loureiro elnök úr keresztet vetett... Továbbra is a Boavista irányított, de a félidőt jelző sípszóig már nem született több gól.

Fordulás után Elpídio Silva bólintott egészen közelről Paulo Jorge kapujába. Az Aves játékosai kezezést reklamáltak, de a gólt megadták, 2:0. Ekkor már mindenki érezte, hogy elérhető közelségbe került a bajnoki cím. A hangulat akkor hágott a tetőfokára, amikor a 64. percben Frechaut beadásából a nem sokkal korábban csereként beállt Whelliton a hálóba fejelte a harmadik gólt. „Innen már nem lehet elveszíteni!” – gondolhatták a szurkolók. És tényleg nem lehetett, a lefújás pillanatában kezdődhetett a fieszta: BAJNOKCSAPAT!

manchete_do_jornal_a_bola_de_19_de_maio_de_2001.jpg

55 évet kellett várnia Portugáliának egy új bajnok születésére. Ennyi idő telt el a Belenenses 1946-os bajnoki címe óta. Azóta a „nagy hármas” dominálta a bajnokságot és mint később láttuk, a Boavista csodája óta sem sikerült egyik csapatnak sem a nagyok nyomába érni. Az utóbbi időkben a Braga nőtt fel a nagy triászhoz, de egyelőre az ő első bajnoki címük is várat magára.

Aztán – hogy a mai nap másik portugál futball szempontjából fontos eseményére is kitérjünk – könnyen lehet, hogy az olasz Parmához hasonlóan az „arzenalisták” is előbb lesznek nemzetközi kupagyőztesek, mint bajnokok. Ma este kiderül, ugyanis az FC Porto és a Braga fog megküzdeni egymással az Európa Liga döntőjében. Ti kinek szurkoltok?

3 komment