O Húngaro Axadrezado

2017. december. 08.  13:15
Írta: Latz von W.

Szívmelengető: a Boavista szerződést hosszabbított rákkal küzdő játékosával

24837244_1780350531988699_4697150117550723478_o.jpg

A Boavista fiatal játékosa, Eduardo Ferreira – közismertebb nevén Edu – életének legnehezebb harcát vívja, mióta egy évvel ezelőtt rákot diagnosztizáltak a jobb lábában. Bár a kór meggátolta Edut abban, hogy azzal foglalkozzon, amit a legjobban szeret, vagyis a focival, klubja támogatása jeléül példaértékű gesztust tett felé: meghosszabbította lejáró szerződését a 2018/2019-es szezonra is.

A Boavista közleményében jelezte, mindig saját nevelésű támadója mellett fog állni életének ebben a nehéz szakaszában és remélik, ifjú sportolójuk mielőbb leküzdi a betegséget.

Olvass tovább!
Szólj hozzá!
2017. augusztus. 07.  14:55
Írta: Latz von W.

Támadj, Párduc! Eljött a mi időnk!

o_meu_mundo_aos_quadrados.jpg

A portugál zerozero.pt futballportálon futó „Világom négyzetekben” című sorozat José Pedro Pais hetente jelentkező véleményrovata, mely mi másról is szólhatna, mint kedvenc klubunkról, a Boavistáról. A szerző legutóbb az elmúlt három évről, a közelgő szezonkezdetről és a csapattal kapcsolatos várakozásairól írt egy kiváló cikket, ezt pedig úgy gondoltam, érdemes megosztanom veletek.

3 év. 36 hónap. 156 hét. 1095 nap. 26 280 óra.

Ennyi időt töltött a Boavista ismét a Primeira Ligában a vértanúságát követően, ami alatt az FPF az alsóbb divíziókba száműzte.

Nem tűnhet egy akkora dolognak, amit ünnepelni kéne, különösen egy olyan dicsőséglistával rendelkező klub esetében, mint a Boavista, de ha megnézzük, milyen körülmények között játszott ezen három szezon alatt a csapat, talán mégis.

Olvass tovább!
2017. május. 20.  17:00
Írta: Latz von W.

A Boavista 2001-es bajnoki címe: amikor Portugália nagy hármasa négyessé vált

boavista-fc-campe_o-nacional.jpg

„Azért nyertünk, mert mi voltunk a legjobbak” – jelentette ki nemes egyszerűséggel Jaime Pacheco vezetőedző 2001. május 18-án, miután együttese, a Boavista 3:0-ás győzelmet aratott az Aves ellen és ezzel megszerezte a klub történetének első bajnoki címét.

Egy efféle állításnak a világ legtöbb országában és bajnokságában valószínűleg nem lenne akkora súlya, mint Portugáliában. Ez azért van így, mert az országos bajnokság, a Primeira Liga 1934-es létrehozása óta mindössze öt csapatnak sikerült elhódítania a legjobbnak járó trófeát. A Három Nagy (Os Três Grandes) névvel illetett Benfica, Sporting, Porto triász szinte a sorozat egész fennállása folyamán egymás között osztotta le a lapokat.

A Boavista előtt az utolsó csapat, amelynek sikerült a nagy hármason kívül bajnoki címet szereznie, a Belenenses volt, még 1946-ban. A lisszaboni székhelyű azúrkék egylet a második világháború okozta hatalmi egyensúly megbomlását, a hármak meggyengülését használta ki sikeresen. Ettől kezdve azonban a hagyományosan legerősebb fellegvárak nem adták ki a kezükből a bajnokságot, a XX. század fennmaradó részében csak ők végeztek az első helyen.

Több szurkolójuk, nagyobb stadionjaik, jobb körülményeik és kimagasló pénzügyi lehetőségeik miatt a többi klub számára gyakorlatilag lehetetlen küldetés volt, hogy tartósan kihívást jelentsenek a nagy hármasnak, dominanciájuk felborítására szemernyi esély sem látszódott. A Boavista által elért eredmény nemcsak ritkaságszámba menősége miatt történelmi, hanem azért is, mert Portugáliában a legjobbak és a többiek közötti szakadék szélesebb, mint a világ bármely más nemzeti bajnokságában. Nem pusztán megmászott egy hegyet a Boavista, mikor 2001-ben megnyerte a bajnokságot; átugrott a kanyon felett és aztán mászta meg azt a bizonyos hegyet.

Olvass tovább!
2017. február. 09.  17:50
Írta: Latz von W.

Folytassa, mester!

miguel-leal.jpg

Kiváló munkát végző vezetőedzőnk, Miguel Leal szerződést hosszabbított a Boavistával. Az új kontraktus a 2017/2018-as idény végéig szól.

Az 51 esztendős portugál szakember tavaly októberben váltotta Erwin Sánchezt, akivel az előző szezonban szinte reménytelen helyzetből feltámadva, emlékezetes tavaszi menetelést produkálva maradt benn az első osztályban a Boavista, ám az új évadban a csapat beragadt a rajtnál és a ligakupából is az első adandó alkalommal kiesett, ezért a klublegendaként tisztelt bolíviait menesztette a vezetőség.

Olvass tovább!
2017. január. 29.  19:48
Írta: Latz von W.

Helyszíni fotók a Boavista–Belenenses meccsről

Egyik kedves olvasóm, Noskó Donát a minap jelezte, ott volt az Estádio do Bessában a pénteki Boavista–Belenenses rangadón és volt olyan szíves, hogy meg is osztotta velem az ott készített fényképeit.

Ezeket a látványosság kedvvéért egy slideshow-ba gyűjtöttem össze nektek. Kellemes nézelődést kívánok, Donátnak pedig még egyszer óriási köszönet a klassz fotókért! Jó tudni, hogy nem vagyok egyedül az országban a rajongásommal.

2016. december. 14.  12:47
Írta: Latz von W.

Cristiano Ronaldo esete a Boavistával

cr7-4bdo.jpg

Mint ismert, a Real Madriddal idén Bajnokok Ligáját, a portugál válogatottal pedig Európa-bajnokságot nyert klasszis, Cristiano Ronaldo hétfőn megnyerte pályafutása negyedik Aranylabdáját. Az már kevésbé ismert tény, hogy CR7 annak idején akár a Boavistában is kezdhette volna profi karrierjét.

Úgy gondoltam, a rangos díjátadó kapcsán időszerű volna feleleveníteni az ifjú Cristiano majdnem Portóba igazolásának történetét. Ebben az Aréna 2000 kiadó gondozásában 2011-ben megjelent, Galambos Péter és Szűcs András neve alatt jegyzett A világ legjobb futballistái: Cristiano Ronaldo című életrajzi könyv lesz segítségemre. A következőkben főleg ebből a műből fogok idézni, valamint kiegészítem az abban leírtakat saját megjegyzéseimmel is.

Olvass tovább!
2016. szeptember. 12.  22:25
Írta: Latz von W.

Megint a végzetünkbe rohantunk Bragában

braga_x_boavista_liga_nos_2016_17_jornada_1.jpg

Csak azért nem lett Hidegzuhany a kőbányában ennek a bejegyzésnek a címe, mert azt már két évvel ezelőtt ellőttem, pedig amilyen jól kezdtük a szezont, az lett volna megint a legtalálóbb a vasárnap történtekre. Szó, mi szó, nem rakhatjuk ki a kirakatba mindazt, amit Bragában kaptunk az új érában.

Amióta ismét az élvonalban szerepel a Boavista, három alkalommal vendégeskedett Minho tartomány fővárosában, az egyedi kialakítása miatt Pedreirának, vagyis Kőbányának becézett Estádio Municipal de Bragában. A névadó szponzor miatt Estádio AXA néven szintén ismert, egyébként fantasztikus létesítményben tett kirándulások eddig mind rendre vérlázítóra sikeredtek. Két éve 3:0-ás, tavaly 4:0-ás, idén megint csak 3:0-ás vereséget mértek ránk az arzenalisták. Több, mint kínos. Ami a helyszínen és a legalább háromgólos különbségen kívül közös volt még mindhárom alkalom esetében, az nem más, mint hogy a játékvezetőket mindig volt miért szidnunk, de sajnos mindegyik esetben végzetesnek bizonyuló komoly egyéni hibák miatt is foghattuk a fejünket.

Olvass tovább!
2016. szeptember. 05.  15:37
Írta: Latz von W.

Nem rossz, nem rossz

equipa_bfc-fca_2016-08-14.jpg

A Boavista igazságszolgáltatása utáni harmadik, összességében az 54. élvonalbeli szezonját kezdte meg augusztusban, az első három fordulóban öt pontot begyűjtve a lehetséges kilencből. Nem rossz, nem rossz, mondhatni, de azért többet is kihozhattunk volna belőle.

Azt mondják, a feljutó csapatok számára sokszor nem is feltétlenül az első élvonalbeli szezon okoz nehézséget – hiszen még hajtja őket az előző szezon sikereinek lendülete –, sokkal inkább a második, amikor stabilizálni kéne helyüket a magasabb divízióban. Bár a Boavista nem a megszokott módon harcolta ki visszajutását a legjobbak közé, ez a közhely mégis tökéletesen megállta helyét a sakkosok esetében: a két osztálynyi ugrás ellenére is relatíve sima bennmaradással végződött 2014/2015-ös idényt egy sokkal nehezebb, nagyon mélyről visszakapaszkodós, amúgy a Boavistán kívül a Tondela számára is meseszerű megmenekülést hozó 2015/2016-os követte. Hogy ezek után mit várhatunk a 2016/2017-es bajnokságtól? Elnézve a klub nyári átigazolási piacon mutatott aktivitását, a fő cél a szinten tartás lesz, vagyis elsődlegesen továbbra is a bennmaradás kiharcolása. Persze jó volna már kicsit előrébb lépni, amire az eddig látottak alapján lehet is esélyünk, de azért óva intenék mindenkit az álmodozástól.

Olvass tovább!
2016. május. 09.  10:14
Írta: Latz von W.

Jelölőspray-jel búcsúztatták az elhunyt bírót

Jelölőspray segítségével tisztelgett egy héttel ezelőtt elhunyt kollégája, Paulo Paraty emléke előtt João Capela játékvezető, aki a vasárnapi Boavista–União da Madeira találkozót megelőzően fújta az Estádio do Bessa gyepére a RIP feliratot.

A találatért köszönet az NB1.hu-nak!

2016. május. 02.  19:11
Írta: Latz von W.

Éljen május elseje!

nuno_henrique_vs_moreirense.jpg

2016. május 1. – micsoda nap! A munka ünnepe. Anyák napja. Elsőosztályú tagságunk bebiztosításának napja. Ezt add össze! Megpróbálom. A kemény munka meghozta gyümölcsét, jövőre is a Primeira Ligában fog szerepelni a Boavista – ünnepi bejegyzés, nem csak anyukáknak!

Zanzás egy bevezető, de talán hű képet fest a Boavista-szurkolók eufórikus hangulatáról. Van minek örülnünk! December környékén olyan reménytelen helyzetben voltunk, hogy sokan egy lyukas garast sem tettek volna fel arra, hogy sikerül megragadnunk az élvonalban. Aztán az új év komoly változásokat hozott... És ahogy mondani szokás, minden jó, ha a vége jó.

Olvass tovább!