O Húngaro Axadrezado

2016. szeptember. 12.  22:25
Írta: Latz von W.

Megint a végzetünkbe rohantunk Bragában

braga_x_boavista_liga_nos_2016_17_jornada_1.jpg

Csak azért nem lett Hidegzuhany a kőbányában ennek a bejegyzésnek a címe, mert azt már két évvel ezelőtt ellőttem, pedig amilyen jól kezdtük a szezont, az lett volna megint a legtalálóbb a vasárnap történtekre. Szó, mi szó, nem rakhatjuk ki a kirakatba mindazt, amit Bragában kaptunk az új érában.

Amióta ismét az élvonalban szerepel a Boavista, három alkalommal vendégeskedett Minho tartomány fővárosában, az egyedi kialakítása miatt Pedreirának, vagyis Kőbányának becézett Estádio Municipal de Bragában. A névadó szponzor miatt Estádio AXA néven szintén ismert, egyébként fantasztikus létesítményben tett kirándulások eddig mind rendre vérlázítóra sikeredtek. Két éve 3:0-ás, tavaly 4:0-ás, idén megint csak 3:0-ás vereséget mértek ránk az arzenalisták. Több, mint kínos. Ami a helyszínen és a legalább háromgólos különbségen kívül közös volt még mindhárom alkalom esetében, az nem más, mint hogy a játékvezetőket mindig volt miért szidnunk, de sajnos mindegyik esetben végzetesnek bizonyuló komoly egyéni hibák miatt is foghattuk a fejünket.

Olvass tovább!
Szólj hozzá!
2016. szeptember. 05.  15:37
Írta: Latz von W.

Nem rossz, nem rossz

equipa_bfc-fca_2016-08-14.jpg

A Boavista igazságszolgáltatása utáni harmadik, összességében az 54. élvonalbeli szezonját kezdte meg augusztusban, az első három fordulóban öt pontot begyűjtve a lehetséges kilencből. Nem rossz, nem rossz, mondhatni, de azért többet is kihozhattunk volna belőle.

Azt mondják, a feljutó csapatok számára sokszor nem is feltétlenül az első élvonalbeli szezon okoz nehézséget – hiszen még hajtja őket az előző szezon sikereinek lendülete –, sokkal inkább a második, amikor stabilizálni kéne helyüket a magasabb divízióban. Bár a Boavista nem a megszokott módon harcolta ki visszajutását a legjobbak közé, ez a közhely mégis tökéletesen megállta helyét a sakkosok esetében: a két osztálynyi ugrás ellenére is relatíve sima bennmaradással végződött 2014/2015-ös idényt egy sokkal nehezebb, nagyon mélyről visszakapaszkodós, amúgy a Boavistán kívül a Tondela számára is meseszerű megmenekülést hozó 2015/2016-os követte. Hogy ezek után mit várhatunk a 2016/2017-es bajnokságtól? Elnézve a klub nyári átigazolási piacon mutatott aktivitását, a fő cél a szinten tartás lesz, vagyis elsődlegesen továbbra is a bennmaradás kiharcolása. Persze jó volna már kicsit előrébb lépni, amire az eddig látottak alapján lehet is esélyünk, de azért óva intenék mindenkit az álmodozástól.

Olvass tovább!
2016. május. 02.  19:11
Írta: Latz von W.

Éljen május elseje!

nuno_henrique_vs_moreirense.jpg

2016. május 1. – micsoda nap! A munka ünnepe. Anyák napja. Elsőosztályú tagságunk bebiztosításának napja. Ezt add össze! Megpróbálom. A kemény munka meghozta gyümölcsét, jövőre is a Primeira Ligában fog szerepelni a Boavista – ünnepi bejegyzés, nem csak anyukáknak!

Zanzás egy bevezető, de talán hű képet fest a Boavista-szurkolók eufórikus hangulatáról. Van minek örülnünk! December környékén olyan reménytelen helyzetben voltunk, hogy sokan egy lyukas garast sem tettek volna fel arra, hogy sikerül megragadnunk az élvonalban. Aztán az új év komoly változásokat hozott... És ahogy mondani szokás, minden jó, ha a vége jó.

Olvass tovább!
2016. február. 23.  18:23
Írta: Latz von W.

Erwin, hova tűnt a csapatunk?

320759_galeria_sporting_x_boavista_liga_nos_2015_16_j23_jpg.jpg

Véget ért a Boavista nagy januári-februári veretlenségi szériája, miután hétfőn Erwin Sánchez fiai 2:0 arányban alulmaradtak a listavezető Sporting otthonában. Ahhoz képest, hogy a hétvégén miket nyilatkozott a bolíviai mester, a sakkosok csalódást keltő első félidőt produkáltak, a másodikban pedig már hiába futottak az eredmény után.

Nagyot mondani szabad, hiszen motiválni kell a csapatot, de aztán amikor a pályán semmit nem kapsz vissza abból, amit látni szeretnél, az igen bosszantóan tud hatni. Nyilvánvalóan Sánchez is tisztában volt azzal, hogy bármennyire is jó formában voltunk, az Alvaladéban esélyünk sem lesz irányítani, sokkal inkább a biztos védekezésre és a gyors kontrákra építhetünk. A keretünk elvileg megvan ehhez a játékhoz, hétfő este azonban erről nem győződhettünk meg.

Olvass tovább!
2016. február. 20.  19:14
Írta: Latz von W.

Erwin Sánchez: nem félünk a Sportingtól

erwin_sanchez_em_confer_ncia_de_imprensa.jpg

Vezetőedzőnk mai sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy hiába nagyon jó csapat a Sporting, nem fognak megijedni tőlük és Lisszabonban is a saját játékát fogja játszani a Boavista.

„Tisztában vagyunk azzal, hogy a bajnokságot vezető csapattal nézünk szembe, egy nagyon erős csapattal. Nem lesz könnyű dolgunk az Alvaladéban” – kezdte Sánchez, majd a hétfő esti stratégiát érintő kérdésre válaszolva leszögezte, nem csak védekezni mennek a fővárosba.

„Ha beparkolnánk a busszal a kapunk elé, ahogy a futballzsargonban mondják, és kikapnánk 1:0-ra, akkor elégedetlen lennék a munkánkkal.”

„Soha nem küldeném ki a csapatomat 11 emberrel védekezni. Az nem az én stílusom” – jelentette ki a bolíviai mester.

Amikor a Boavista elmúlt fordulókban mutatott jó formájáról kérdezték, Sánchez így felelt: „Tudom, hogy jobbak vagyunk, de még mindig többet várok.”

2016. február. 15.  10:45
Írta: Latz von W.

Sűrűsödő mezőny a tabella hátsó régiójában

ng5940292.jpg

A bajnokság legutóbbi négy fordulójában óriási vágtát kivágó, ennek eredményeképp a kiesőzónából is kimászott Boavista vasárnap sajnos nem tudott élni a nagy lehetőséggel, hogy legfőbb riválisát, az Académicát lövőtávon kívülre taszítsa, s ezzel némileg nyugodtabban készülhessen a soron következő Sporting elleni, országos egyesnek mondható idegenbeli túrája előtt. Az „egyetemisták” elleni döntetlen mindazonáltal nem is olyan rossz eredmény, mint amilyennek elsőre tűnhet.

A Primeira Liga 22. fordulójában gól nélküli döntetlent játszott egymással a kiesés réme által (a sereghajtó Tondelán kívül) leginkább fenyegetett két együttes, a Boavista és az Académica. Esős, hűvös, igazán lehangoló időjárás várt az Estádio do Bessába kilátogató nézőkre, akiknek száma jócskán meg is csappant a legutóbbi alkalomhoz képest. A játékosokra is hatással lehetett ez az álmosító idő, mert a téthez képest nem volt egy túlságosan hajtós mérkőzés. Persze nyilvánvalóan nem erről lehetett szó, sokkal inkább arról, hogy mindkét együttes jobban igyekezett elkerülni a vereséget, mint megnyerni a meccset.

Olvass tovább!
2016. január. 15.  20:15
Írta: Latz von W.

Félelem és reménykedés a Bessában, avagy miért szenved a Boavista?

img_2016_01_13_23_15_13_1050383.jpg

Csokonai Vitéz Mihály A reményhez című versének első strófája ugrott be a Portugál Kupa negyeddöntőjében megrendezett szerdai Boavista–Porto derbi kapcsán. Talán nem véletlenül.

Amint arról beszámoltam, a legyőzhetetlen város belháborújának három nappal korábbi, szintén az Estádio do Bessában lejátszott első felvonása hazai szemszögből nézve igencsak csúfos kudarcba fulladt. A szégyenteljes bajnoki vereség után komoly kritikákat kapott a csapat, sokan már a vészharangokat is megkongatták, rámutatván arra, hogy ez a keret nem lesz képes bennmaradni az első osztályban. A soron következő kupameccsre kitérve pedig feltették a szarkasztikus kérdést: ezúttal mennyit kapunk? Hatot? Hetet?

A jó hír az, hogy a vészjósló várakozások ellenére sem szaladtunk bele egy újabb méretes zakóba. A rossz hír viszont az, hogy az egygólos vereség is ugyanúgy kupabúcsút jelentett. A mérkőzés összegzése távirati stílusban: a hazai pályán játszó, de gólhelyzetet kialakítani képtelen Boavista egy-nullás vereséget szenvedett a húsz percig emberhátrányban futballozó városi rivális FC Portótól, úgy hogy Douglas Abner a 94. percben tizenegyest hibázott. Lényegében csak ennyi történt. Mégis részleteznem kell néhány dolgot, melyek egyrészt reménykeltőek, másrészt viszont nagyon lelombozóak voltak.

Olvass tovább!
2016. január. 12.  18:34
Írta: Latz von W.

Sakk-matt! – szólt a Sárkány, majd szénné égette a Fekete Párducot

dragonfire.png

A címben szereplő szösszenetet nem valamelyik régi afrikai állatmeséből idéztem, hanem a vasárnapi Boavista–Porto örökrangadó ihletett meg ilyenképpen. Sajnos nemhogy egy szoros vereséggel nem úsztuk meg, bizony porig lettünk alázva. Ég a ház és a tűzoltók tehetetlenek.

Null-öt. Öt kapott gól, hazai környezetben, egy derbin. Akármekkora is a különbség a két csapat játéktudása között, ez elfogadhatatlan. De azt mondom, még öt góllal is lehet méltóságteljesen kikapni. A tegnap estében éppen ez volt a legtragikusabb, hogy egy pillanatra sem éreztem a játékosainkon azt, hogy mindent megtesznek a Boavistáért. Szégyent hoztak a címerre, a klubra, és persze a szurkolókra is. Három-négyüktől eltekintve ezek a srácok nem érdemlik meg, hogy a híres fekete-fehér sakkmintás mezt magukra öltsék.

Olvass tovább!
2015. december. 28.  13:10
Írta: Latz von W.

Uchebo nem akar távozni

_78142592_uchebo.jpg

Egy nigériai labdarúgó-portálnak nyilatkozva Michael Uchebo cáfolta azokat a híreszteléseket, amelyek szerint januárban eligazol a Boavistából.

A 25 éves támadó az elmúlt két hónapban ritkán jutott játéklehetőséghez, főleg azt követően, hogy novemberben átadólistára került, ám a VVV Venlo és a Cercle Brugge korábbi játékosa nem akarja elhagyni a Boavistát. Ehelyett abban bízik, hogy be tudja bizonyítani a csapat új edzőjének, Erwin Sáncheznek azt, hogy megéri a pénzét.

Olvass tovább!
2015. november. 29.  17:46
Írta: Latz von W.

Köszönjük, Petit!

petit-treinador.jpgValami bűzlik Porto pepita felében. Azok után, hogy a Boavista négy játékosát „technikai okokra” hivatkozva kizárták a keretből, a csapat hazai környezetben 2:1-es vereséget szenvedett a Vitória Guimarãestól, majd a mérkőzést követően Petit lemondott vezetőedzői pozíciójáról.

A váratlan döntés mögött nem a minhóiaktól elszenvedett vereség, illetve a csapat gyenge szereplése áll. Legalábbis ezt állította Petit a sajtótájékoztatóján. Egykori legendás játékosunk elárulta, hogy már napokkal korábban meghozta elhatározását, miszerint feláll szeretett klubja vezetőedzői székéből.

Olvass tovább!