A körülmények biztatóak, az eredmények kevésbé

A Boavista játékosai nem lehetnek büszkék a bajnokság második felében mutatott teljesítményükre. Csapatunk már a rájátszás félidejéhez érkezve több vereségbe szaladt bele, mint az alapszakaszban összesen, majd a folytatásban sem tudta stabilizálni formáját. Elúszott a harmadosztályú bajnoki cím, de még a bronzérem is... Portóban mégis ünnepi a hangulat, ugyanis van minek örülni! A Boavista jogtalan kizárásának tavaly februári elismerése és a klub élvonalba való visszahelyezésének júniusi bejelentése után a Portugál Professzionális Labdarúgó Liga (LPFP) április elsején nyilvánosságra hozta, hogy elfogadta a sakkosok nevezését a 2014/15-ös bajnokságra, vagyis most már tényleg biztossá vált: visszatérünk a Primeira Ligába!

A Boavista játékosai nem lehetnek büszkék a bajnokság második felében mutatott teljesítményükre. Csapatunk már a rájátszás félidejéhez érkezve több vereségbe szaladt bele, mint az alapszakaszban összesen, majd a folytatásban sem tudta stabilizálni formáját. Elúszott a harmadosztályú bajnoki cím, de még a bronzérem is... Portóban mégis ünnepi a hangulat, ugyanis van minek örülni! A Boavista jogtalan kizárásának tavaly februári elismerése és a klub élvonalba való visszahelyezésének júniusi bejelentése után a Portugál Professzionális Labdarúgó Liga (LPFP) április elsején nyilvánosságra hozta, hogy elfogadta a sakkosok nevezését a 2014/15-ös bajnokságra, vagyis most már tényleg biztossá vált: visszatérünk a Primeira Ligába!

Bizony, az idei év áprilisának első napja nem holmi jól sikerült tréfálkozások miatt lesz emlékezetes. 2014. április 1. az igazság napjaként, a Justiça para o Boavista mozgalom végső győzelmének napjaként fog beíródni a Boavista történelemkönyvébe. Az LPFP 327-es számú hivatalos közleménye, mely az örömhírt tartalmazza, PDF-formátumban ide kattintva érhető el – a fanatikusabbak akár le is tölthetik és ki is nyomtathatják, mint ahogy azt én is tettem. :)

A hír fontosságát mutatja, hogy futótűzként terjedt végig Európán: nem sokkal a hivatalos bejelentést követően a Boavista hivatalos facebook-oldala gyors egymásutánban osztotta meg a spanyol, francia, német, lengyel, cseh és román sajtóban megjelent írásokat. Kivételesen a Nemzeti Sport is előbb számolt be a történtekről, mint én. De még Brazíliába, sőt Új-Zélandra is nagyon hamar eljutott a hír. Íme, a XXI. század csodája!

A március 23-i Boavista–Vizela meccsen a vendégdrukkerek kifejezték együttérzésüket a boavisteirókkal: „Um clube desta dimensão é um crime estar nesta divisão” – hirdette drapériájuk. Az üzenet magyar fordításban: „Egy ekkora klub ebben a divízióban, ez egy bűncselekmény.

Négy nappal később az is biztossá vált, hogy az U19-es csapat is a legjobbak között folytathatja ősztől. Igaz, miközben a felnőttek ügyét jogi úton sikerült rendezni, az ifik a pályán dolgoztak meg a sikerért. Az U19-esek ebben a szezonban a másodosztályú bajnokságban szerepeltek, aminek az alapszakaszában a B-csoportot meccsenként átlagosan négy gólt rúgva nyerték meg, majd a rájátszás északi csoportjában második helyre befutva biztosították élvonalbeli tagságukat. Bravó, fiatalok!

Bárcsak a felnőttek is ilyen parádés szezont produkáltak volna! Sajnos nem tudtak, pedig az alapszakasz-győzelem után joggal remélhettük, hogy a végső sikerre is esélyesek lesznek Petit tanítványai. Az nyilvánvalónak tűnt, hogy a rájátszásban sokkal jobb képességű csapatokkal fognak megmérkőzni a sakkosok, de azért én személy szerint arra nem számítottam, hogy két fordulóval a vége előtt elvész minden reményünk a bajnoki aranyra. Érdekes módon éppen az a Freamunde biztosította be korán a csoportgyőzelmét az északi zónában, és ezzel a feljutást is, amely együttes az alapszakaszban épp a Boavista mögött lett második a C-csoportban... Nem szeretném hosszan elemezni a mérkőzéseket, de amellett, hogy persze akadtak egész egyszerűen szerencsétlen kimenetelű meccseink, az nyilvánvalóan megállapítható, hogy ez a keret még nem elég erős az elsőosztályú szerepléshez. Van egy öt-hat játékost tartalmazó gerinc, amire bátran lehet építeni – gondolok itt elsősorban Bobôra, Juliánra, Carraçára, Miguel Cidre, Afonso Figueiredóra –, de köréjük és a Fary, Frechaut, Ricardo Silva rutinos hármas mellé nagyon kellenének még élvonalbeli tapasztalattal rendelkezők. Szép feladat előtt áll a szakmai stáb, mindenféleképpen érdekes nyár elé nézhetünk.

Ami konkrétan a bajnokság jelenlegi állását illeti, egy forduló van még hátra és a Boavista 20 ponttal a betonbiztos negyedik helyen áll, öt pontra a harmadik Vitória B-től és hat pontra az ötödik Bragançától. Az utolsó körben, május 25-én tehát egy tét nélküli mérkőzést játszhatunk majd a Cesarensével. Azért remélhetőleg sikerülni fog győzelemmel zárni harmadosztályú szereplésünket, s ezzel tulajdonképpen egy korszakot is. A tabella:

A pályán elért eredmények talán nem azt mutatják, hogy felkészültünk az élvonalba való visszatérésre, de a pályán kívül zajló események azért bizakodásra adnak okot. Arról már korábban beszámoltam, hogy a klub pénzügyi problémái rendeződni látszódnak – az adósságok rendezése valószínűleg előfeltétele is volt az elsőosztályú nevezés elfogadásának. Ezenkívül folytatódott a Vamos crescer juntos akció és új szponzorok is érkeztek (Century 21 Invicta, AJRC Transportes). Otthonunk, a Bessa is kicsit korszerűsödött: új eredményjelzőt kapott a stadion. A vezetőség különben igyekszik a létesítmény minden egyes szabad felületét értékesíteni a hirdetőknek. Felület van bőven, hirdető egyelőre nincs túl sok – bízzunk benne, hogy hamarosan ezen is sikerül változtatni.

Az biztossá vált, hogy jövőre már nem Peba-mezben lép pályára a csapat. Az amarantei székhelyű portugál sportszergyártó cég helyett a következő szezontól már egy jóval nevesebb vállalat, az olasz Erreà szereléseit ölthetik magukra a játékosok. A Boavista és az Erreà három évre szóló, 850 ezer eurós szerződést kötöttek egymással. Nekem személyesen remek tapasztalataim vannak a pármai cég termékeivel kapcsolatban: vettem már tőlük stoplis cipőt, kapuskesztyűt, de rendeltem egyedi mezt is, és eddig mindet nagy megelégedésemre használtam. Egyébként amikor legutóbb olasz sportszergyártó szállította a Boavista mezeit, akkor a Kappa felettébb tetszetős dresszekkel rukkolt elő. Remélem, ez most is így lesz.

A januárban megszellőztetett, esetleges Manchester City-vel való együttműködésről azóta sem jutottak el hozzám további részletek, egy másik partnerkapcsolat viszont könnyen lehet, hogy létrejön. A Boavista kedden Kína U19-es válogatottja ellen játszott barátságos mérkőzést, amit 6:3-ra meg is nyert. Wellington mesterhármast rúgott, João Beirão kétszer, Zé Manuel pedig egyszer talált be. A végeredménynél azonban sokkal fontosabb, hogy a találkozót megelőzően João Loureiro elnök úr fogadta a kínai delegáció tagjait, akiknek beszámolt arról a szándékáról, hogy szívesen együttműködne a Kínai Labdarúgó-szövetséggel. A Boavista bő keretében jelenleg két kínai labdarúgó van, Li Juanji és Vej Sihao (utóbbi az U19-esek között szerepel kölcsönben a Shandong Lunengtől). Lehet, hogy a közeljövőben több honfitársuk költözik majd Porto szebbik felébe?


Végezetül evezzünk kicsit távolabbi vizekre! Az Azori-szigetek, közelebbről Terceira szigetének bajnokságában szereplő testvércsapatunk, a Boavista Clube da Ribeirinha megnyerte a helyi 1ª Divisão küzdelmeit. A mintegy 2700 lelkes Ribeirinha sakkosai címet védtek, mivel tavaly is ők voltak Terceira legjobbjai. Érdemes megnézni az ünneplésről készült videókat a klub facebook-oldalán (itt, meg itt, na meg itt, és itt), már csak a hangulat miatt is – így buliznak a portugálok, ha megnyernek egy járási bajnokságot! A csapat örömét az teheti majd teljessé, ha vasárnap megverik São Jorge szigetének aranyérmesét, a GD Beirát, és ezzel Angra do Heroísmo megye bajnokaivá válnak. A bajnoki döntő két meccsen dől el, az elsőn 1:1-es döntetlen született Beirában… Força Boavista!

Szólj hozzá!