Három ex-játékosunk lesz ott az Eb-n

Ma este 20:45-kor, a Németország elleni mérkőzéssel Portugália megkezdi európa-bajnoki szereplését. Ahogy a két évvel ezelőtti világbajnokság alatt, úgy idén is végigkísérem a válogatott útját, kiemelten foglalkozva az egykoron a Boavistában is megfordult játékosok teljesítményével. Három ex-boavistás van a mostani keretben, mégpedig pontosan ugyanaz a három, akik a dél-afrikai világbajnokságon is ott voltak a csapatban: Ricardo Costa, Raul Meireles és Hugo Almeida. Őket mutatom be röviden.

A saját nevelésű Ricardo Costa 1996-ban, 15 évesen került fel a Boavista U17-es csapatába. 1999-ig maradt a Boavistában, majd a városi rivális FC Portóhoz igazolt. Itt első két szezonját a B-csapatnál töltötte, aztán 2002-ben bemutatkozhatott az első csapatban is, mégpedig pont egy Boavista elleni derbin. Egészen 2007-ig a Porto játékosa maradt, de Jorge Costa, Pedro Emanuel, Pepe és Bruno Alves mellett soha nem tudta bebiztosítani helyét a kezdőcsapatban. Négy portugál bajnoki aranyat, négy portugál kupát, illetve egy-egy Bajnokok Ligája-, UEFA-kupa- és Világkupa-serleget nyert a történelmük talán legsikeresebb korszakát élő kék-fehérekkel, mielőtt a kevés játéklehetőségre hivatkozva továbbállt és a német Wolfsburg játékosa lett. Ide is pont a legjobbkor szerződött, ugyanis mindenkit meglepve 2009-ben a Farkasok megnyerték a Bundesligát. 2010-ben rövid kölcsönjáték következett a Lille-ben, majd a Valenciához igazolt, ahol az utóbbi két szezonban két spanyol bajnoki bronzéremnek örülhetett. A válogatottal ott volt a 2004-es athéni olimpián, valamint a 2006-os németországi és a 2010-es dél-afrikai világbajnokságon is.

Raul Meireles szintén a Boavista utánpótlásképzéséből került ki, de a felnőttek között már nem itt mutatkozott be. 2001-ben a másodosztályú Desportivo das Aveshez került kölcsönbe, ahol később olyan meggyőzően teljesített, hogy a következő idényre is kikölcsönözték. 2003. május 5-én, az União da Madeira elleni mérkőzésen szerezte meg első felnőtt gólját, egy 30 méteres bombagól formájában. Ez azóta védjegyévé vált, igazi nagy lövővé fejlődött. A 2003/2004-es szezonra visszatért a Boavistához, ahol a csapat egyik meghatározó játékosa lett. Ahogy előtte és utána is megannyi sakkos tehetségre, úgy rá is lecsapott a szezon végén a nagyobb és gazdagabb FC Porto. Ricardo Costa csapattársaként hazai fronton mindent megnyert, amit lehetett, aztán 2010-ben a Liverpoolba igazolt. Másfél év múlva a Chelseahez távozott, ahol klubszinten felért Európa csúcsára is, megnyerve a Bajnokok Ligáját.

Hugo Almeida 1984. május 23-án született Figueira da Fozban. A helyi Associação Naval 1º de Maio nevű csapatban kezdett el futballozni, majd az FC Porto utánpótlásbázisára került. 2003 első felében az União de Leiriához került kölcsönbe, majd visszatérve a Portóhoz, szeptemberben bemutatkozhatott a legjobbak között. Sok játéklehetőséghez azonban nem jutott, így újabb kölcsönjátékok következtek, előbb 2004-ben ismét a Leiriánál, utána 2005-ben a Boavistában. A Boavista színeiben 14 meccsen játszott és 3 gólt szerzett. Ezután visszatért a Portóhoz, ahol végre hasznos részét képezte a 2005/2006-os bajnokcsapatnak. Abban a szezonban a Bajnokok Ligájában lőtte emlékezetes, 35 méteres szabadrúgásgólját az Internek a San Siróban. A 2006/2007-es szezonra megintcsak kölcsönbe került, ezúttal a Werder Bremenhez. Minden sorozatot tekintve 41 meccsen 10 gólt lőtt, a szezon végén pedig – látván, hogy nincs esélye a Portónál – elfogadta a Werder ajánlatát, így végleg Brémába igazolt. Itt végre megtalálta számításait, a német csapat egyik húzóembere lett, s közben a válogatottban is állandó helyet vívott ki magának. 89 mérkőzésen szerzett 36 gól után 2011-ben Törökországba igazolt, a Beşiktaş labdarúgója lett. A gólokkal itt sem maradt adós és még abban az évben Török Kupát nyert a csapattal.

PORTUGÁLIA EB-KERETE:
Kapusok: 12 Rui Patrício (Sporting), 1 Eduardo (Benfica), 22 Beto (CFR Cluj)
Védők: 21 João Pereira (Sporting), 19 Miguel Lopes (Braga), 3 Pepe (Real Madrid), 2 Bruno Alves (Zenit), 14 Rolando (Porto), 13 Ricardo Costa (Valencia), 5 Fábio Coentrão (Real Madrid)
Középpályások: 8 João Moutinho (Porto), 16 Raul Meireles (Chelsea), 20 Hugo Viana (Braga), 4 Miguel Veloso (Genoa), 15 Rúben Micael (Zaragoza), 6 Custódio (Braga)
Támadók: 7 Cristiano Ronaldo (Real Madrid), 17 Nani (Man. Utd.), 10 Ricardo Quaresma (Besiktas), 18 Silvestre Varela (Porto), 9 Hugo Almeida (Besiktas), 23 Hélder Postiga (Zaragoza), 11 Nélson Oliveira (Benfica)

Força Portugal!

Szólj hozzá!